Wat is Kunstmatige Intelligentie?

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar,daarom een senior met de duimen omhoog op de foto

AI, of kunstmatige intelligentie, is een snel evoluerend gebied van de informatica dat zich richt op de ontwikkeling van intelligente machines die taken kunnen uitvoeren waarvoor doorgaans menselijke intelligentie nodig is. Deze taken kunnen zaken omvatten als natuurlijke taalverwerking, spraakherkenning, beeld- en videoherkenning, autonome voertuigen en robotica. Het doel van AI is om systemen te creëren die kunnen leren van gegevens, patronen kunnen identificeren en beslissingen kunnen nemen op basis van dat leren.

AI-systemen zijn ontworpen om de manier waarop het menselijk brein werkt te simuleren, met behulp van algoritmen die kunnen leren van gegevens en in de loop van de tijd kunnen verbeteren. Ze kunnen worden getraind om patronen in grote hoeveelheden gegevens te herkennen, waardoor ze voorspellingen kunnen doen en beslissingen kunnen nemen die voor een mens moeilijk of onmogelijk zijn. De ontwikkeling van AI is gevoed door vooruitgang in computerverwerkingskracht, gegevensopslag en algoritmen voor machine learning, waardoor het mogelijk is om systemen te creëren die kunnen leren van enorme hoeveelheden gegevens.

Er zijn verschillende soorten AI, waaronder op regels gebaseerde systemen, machine learning-systemen en deep learning-systemen. Op regels gebaseerde systemen gebruiken een reeks vooraf gedefinieerde regels om beslissingen te nemen. Een op regels gebaseerd systeem kan bijvoorbeeld worden gebruikt om e-mails te classificeren als spam of niet-spam op basis van specifieke trefwoorden of woordgroepen in de e-mail. Hoewel op regels gebaseerde systemen in sommige gevallen effectief kunnen zijn, kunnen ze worden beperkt door de regels die worden opgesteld, waardoor ze minder flexibel en aanpasbaar worden.

Machine learning-systemen daarentegen kunnen leren van gegevens en in de loop van de tijd verbeteren. Deze systemen kunnen worden getraind op grote datasets, waardoor ze patronen kunnen herkennen en op basis daarvan voorspellingen kunnen doen. Een machine learning-systeem kan bijvoorbeeld worden getraind om afbeeldingen van katten te herkennen, waardoor het katten kan identificeren in nieuwe afbeeldingen die het nog nooit eerder heeft gezien. Machine learning-systemen kunnen verder worden onderverdeeld in gesuperviseerd en niet-gesuperviseerd leren.

Supervised learning omvat het trainen van een machine learning-systeem op een dataset die zowel invoer als gewenste uitvoer bevat. Het systeem leert de invoer toe te wijzen aan de uitvoer, waardoor het voorspellingen kan doen over nieuwe invoer. Een leersysteem onder toezicht kan bijvoorbeeld worden getraind op een dataset met afbeeldingen van honden en katten, waarbij elke afbeelding is gelabeld als een hond of een kat. Het systeem kan vervolgens worden gebruikt om nieuwe afbeeldingen te classificeren als een hond of een kat op basis van wat het heeft geleerd van de trainingsgegevens.

Unsupervised learning omvat het trainen van een machine learning-systeem op een dataset die geen gewenste output bevat. In plaats daarvan moet het systeem zelf patronen in de gegevens vinden. Een leersysteem zonder toezicht kan bijvoorbeeld worden getraind op een dataset van aankoopgeschiedenissen van klanten, en het kan patronen in de gegevens identificeren die kunnen worden gebruikt om klanten in verschillende segmenten te groeperen op basis van hun koopgedrag.

Deep learning-systemen zijn een soort machine learning-systeem dat neurale netwerken gebruikt om de manier waarop het menselijk brein werkt te simuleren. Deze systemen kunnen patronen in gegevens herkennen die andere AI-systemen niet kunnen, waardoor ze complexere voorspellingen en beslissingen kunnen maken. Een deep learning-systeem kan bijvoorbeeld worden gebruikt om gezichten in afbeeldingen of video's te herkennen of om talen te vertalen.

AI is al gebruikt om een ​​breed scala aan toepassingen te ontwikkelen op gebieden als gezondheidszorg, financiën, transport en entertainment. Zo kunnen AI-gestuurde chatbots worden gebruikt om vragen van de klantenservice te beantwoorden, terwijl AI-aangedreven aanbevelingssystemen kunnen worden gebruikt om producten of diensten voor te stellen op basis van eerdere aankopen of browsegeschiedenis van een klant. Autonome voertuigen vertrouwen op AI om over wegen te navigeren en in realtime beslissingen te nemen, terwijl door AI aangedreven medische beeldvormingssystemen kunnen worden gebruikt om vroege tekenen van ziekte in medische beelden te detecteren.

Ondanks de vele potentiële voordelen roept AI ook zorgen op over privacy, veiligheid en het potentieel voor banenverdringing. Naarmate AI-technologie zich blijft ontwikkelen, zal het belangrijk zijn om de voordelen ervan in evenwicht te brengen met de noodzaak om deze problemen aan te pakken.

Kortom, AI is een snel evoluerend gebied van de informatica dat gericht is op het ontwikkelen van intelligente machines die taken kunnen uitvoeren

Bron: ChatGPT

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!seniorenacademie

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden