Nut en noodzaak van een Digitale Wilsverklaring

Deel dit artikel

,

In onze presentatie uw Digitale Erfenis kwam ook al de wilsverklaring aan de orde. Voor-Morgen is een organisatie, die hierbij behulpzaam kan zijn. Zij stuurden ons de volgende informatie, met ook nog een aantrekkelijke korting voor HCC-leden.

Nut ; We worden allemaal ouder, niet perse gezonder. Over enkele jaren is er een groep van 5 miljoen 65+. Volgens CBS-voorspelling zal hiervan 50% ernstig ziek worden en ook wilsonbekwaam. Elke dag zijn er 110 herseninfarcten, wordt elke 12 minuten de diagnose dementie vastgesteld en is hart -en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1.

Als je wilsonbekwaam wordt moet een ander je zaken regelen en beslissen over jouw behandeling en verzorging. Dat kan die ander niet zomaar en al helemaal niet zonder duidelijke schriftelijke volmacht en instructies.

Om die vertegenwoordiger en artsen daarbij goed te informeren stelt je wilsverklaringen op (Niet-Reanimeren verklaring, Behandelverbod, Zorgwensverklaring en Euthanasieverzoek). Je motiveert en beschrijft duidelijk wat jij dan wel en niet wilt. Je hoeft voor de medische gevolgen hiervoor niet naar een notaris.

Digitale Wilsverklaring (DW) is dé gewenste oplossing. Dat komt omdat aan de bestaande oplossingen (van de zelfgeschreven briefjes, het gedownloade internetdocument van bijvoorbeeld het NVVE tot het notariële levens-testament) grote bezwaren en beperkingen kleven maar niet aan een DW.

Het voldoet aan de vereiste regels en voorwaarden en de wensen van het KNMG (Artsen Federatie). De VVAA (Vereniging van Arts en Auto) biedt, vanaf 1 november aanstaande, via haar ledenvoordeelportaal, de leden de Digitale Wilsverklaring van Voor-Morgen aan.

Een DW is 100% digitaal en wordt in de Cloud op een beveiligde manier met unieke code bewaard. Hierdoor is het 24/7 beschikbaar voor je arts, kun jij het altijd gratis aanpassen, is er zekerheid over je identiteit en is er zekerheid dat er altijd maar 1 laatste exemplaar is. Daarnaast kent het veel ruimte voor het schriftelijk personaliseren van de wensen en heeft het zelfs een video om die nog verder te verduidelijken. Ook wordt het DW jaarlijks geüpdatet en is daardoor altijd actueel. (Opstellen? https://app.voor-morgen.nl/ )

Noodzaak; als je vooraf bij wilsbekwaamheid niets hebt vastgelegd op een juiste manier betekent dit dat er onduidelijkheid zal zijn bij familie naasten en artsen over je wensen. Wat zou vader/moeder hebben gewild? Dat lijdt tot stress en veelal geruzie. Bovendien kan Euthanasie alleen door jezelf bij wilsbekwaamheid worden verzocht. Niemand kan dat voor jouw doen!

Is er niets vooraf geregeld dan kan mogelijk via een gerechtelijke procedure alsnog een bewindvoerder of mentor worden benoemd die je gaat vertegenwoordigen en je wensen uitvoeren. Dat kan een familielid zijn maar zeker is dat niet. Dit kost veel tijd en geld en er kleven regels en voorwaarden aan. 

Met een eigen wilsverklaring krijg je wel wat je wenst als jij wilsonbekwaam wordt, ontzorg en informeer je je naasten en geef je jouw artsen en behandelaars zekerheid en comfort bij het uitvoeren van de wilsverklaringen.

De prijs van het opstellen van een Digitale Wilsverklaring bedraagt eenmalig 47,50 euro, en vanaf het 2e jaar 28,50 euro per jaar voor het abonnement.

Voor leden van HCC bedraagt de prijs het eerste jaar 40 euro. In het 2e en daaropvolgende jaar bedraagt het abonnement 28,50 euro per jaar.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!seniorenacademie

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden