Chatbot ChatGPT bereikt bijna anderhalf miljoen personen in Nederland

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar,daarom een senior met de duimen omhoog op de foto

De online chatbot ChatGPT heeft in de eerste maanden na introductie reeds anderhalf miljoen personen  bereikt. Dat meldt GfK na onderzoek in de periode december 2022 tot en met maart 2023 onder personen van 13 jaar en ouder.

Onder jongeren ligt het gebruik van de online chatrobot hoger dan onder ouderen: 19 procent van de 13 tot 24-jarigen heeft in de vier maanden na introductie van de chatbot gebruikgemaakt van de online dienst. Alleen onder studenten ligt het gebruik nog hoger, waarbij een kwart van hen bereikt is. In de maand januari lag het online bereik het hoogst, toen bezochten in totaal zo’n 800 duizend personen de website van OpenAI.

Studenten of schoolgaanden tussen de 18 en 28 jaar gebruikten de chatbot ook vaker dan anderen: de helft van hen hebben vaker dan drie dagen de online dienst bezocht en zelfs 22 procent meer dan zes dagen. Opvallend is ook dat tweederde van de online bezoeken op de thuis-laptop/pc plaatvond, terwijl het algemene online gebruik juist verschuift naar de smartphone. De focus van de online dienst ChatGPT op taal en tekst maakt gebruik via de laptop/pc vooralsnog toegankelijker.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!seniorenacademie

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden