Kleinste computer is kleiner dan rijstkorrel.

Deel dit artikel

,

Onderzoekers aan de University of Michigan hebben 's werelds kleinste computer gemaakt. Het apparaatje is een stuk kleiner dan een rijstkorrel.

Daarmee verbreken de onderzoekers het record van IBM uit maart, dat toen een computer ter grootte van een korrel rijst presenteerde. Daarvoor had de Universiteit van Michigan ook al het record in handen.

De nieuwe minicomputer is 0,3 millimeter groot. Hij bevat net als gewone computers een processor en werkgeheugen. Het apparaat wordt met speciale lichtpulsen van stroom voorzien en gebruikt ook een LED-lichtje om data terug te zenden.

De computer is ontworpen om exacte temperatuurmetingen te maken en deze door te geven aan een basisstation. Volgens de onderzoekers kan de minimachine temperatuurverschillen tot een tiende van een graad meten.

Mogelijk zal de computer worden ingezet bij onderzoek naar kanker. Kankercellen zijn volgens wetenschappers gemiddeld warmer dan gezond weefsel, waardoor een sensor van deze grootte hier goede metingen van kan maken.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!seniorenacademie

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden