Google Translate voegt 110 nieuwe talen toe.

Deel dit artikel

,

Google Translate heeft op 15 juni 2024 een enorme update gekregen met maar liefst 110 nieuwe talen. Dit is de grootste uitbreiding in de geschiedenis van de vertaaldienst. De nieuwe talen vertegenwoordigen in totaal meer dan 614 miljoen sprekers wereldwijd.

Een belangrijke toevoeging voor Nederlandstaligen is natuurlijk de ondersteuning voor Limburgs en Papiaments. Daarmee kunnen mensen in deze regio's nu makkelijker communiceren met de rest van de wereld.

De volledige lijst van 110 nieuwe talen is te lang om hier te delen, maar je kunt deze vinden op de Google AI Blog

Enkele opmerkelijke toevoegingen zijn:

  • Afrikaanse talen: Afaan Oromo, Fon, Igbo, Yoruba, Lingala, Shona, Zulu, Xhosa, en nog veel meer.
  • Aziatische talen: Assamees, Cebuano, Kazachs, Kirgיזisch, Odia, Tadzjik, Telugu, en nog veel meer.
  • Europese talen: Asturisch, Bretons, Corsicaans, Galicisch, Iers, Manx, Schots-Gaelisch, Welsh, en nog veel meer.
  • Oceanische talen: Fijisch, Maori, Samoan, Tahitiaans, en nog veel meer.

Hoe heeft Google deze talen toegevoegd?

Google heeft een aantal verschillende technieken gebruikt om de nieuwe talen aan Translate toe te voegen, waaronder:

  • Neuraal machinevertaling (NMT): Dit is een geavanceerde AI-techniek die Google al gebruikt om veel van de meest populaire talen in Translate te vertalen. NMT wordt getraind op grote hoeveelheden tekst en code om te leren hoe woorden en zinnen van de ene taal naar de andere moeten worden vertaald.
  • Zero-shot learning: Deze techniek maakt het mogelijk om talen te vertalen zonder dat er veel trainingsdata beschikbaar zijn. Dit is handig voor veel van de nieuw toegevoegde talen, die door een relatief klein aantal mensen worden gesproken.
  • Gemeenschapsbijdragen: Google werkt samen met gemeenschappen van sprekers van minderheidstalen om gegevens en feedback te verzamelen die worden gebruikt om de vertaalmodellen te verbeteren.

Wat zijn de voordelen van deze toevoeging?

De toevoeging van 110 nieuwe talen aan Google Translate heeft een aantal belangrijke voordelen:

  • Miljoenen mensen over de hele wereld hebben nu toegang tot informatie en communicatie in hun eigen taal. Dit kan met name nuttig zijn voor mensen in ontwikkelingslanden, waar toegang tot internet en technologie beperkt kan zijn.
  • Het helpt om de culturele diversiteit en het erfgoed te bevorderen. Door meer talen te ondersteunen, maakt Google Translate het voor mensen gemakkelijker om met elkaar in contact te komen en hun culturen met elkaar te delen.
  • Het kan bedrijven helpen om nieuwe markten te betreden en hun klantenbestand uit te breiden. Door hun websites en marketingmaterialen in meerdere talen aan te bieden, kunnen bedrijven een groter publiek bereiken en hun omzet verhogen.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!seniorenacademie

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden