Google Live Transcriptie: Toegankelijkheid voor doven en slechthorenden

Deel dit artikel

,

Google Live Transcriptie is een Android-applicatie die real-time ondertiteling biedt voor doven en slechthorenden. De app maakt gebruik van Google's geavanceerde spraakherkenningstechnologie om gesprekken en omgevingsgeluiden om te zetten in tekst die op het scherm van het apparaat wordt weergegeven. Hierdoor kunnen gebruikers met gehoorverlies gesprekken volgen, presentaties begrijpen en deelnemen aan het sociale leven zonder afhankelijk te zijn van gebarentolk of hoorapparaten.

Functies

  • Real-time transcriptie: Live Transcriptie transcribeert gesprekken en omgevingsgeluiden in realtime, met tekst die op het scherm verschijnt terwijl de woorden worden uitgesproken.
  • Meerdere talen: De app ondersteunt meer dan 80 talen en dialecten, met de mogelijkheid om snel tussen twee talen te schakelen.
  • Aangepaste woorden: Gebruikers kunnen aangepaste woorden toevoegen die ze vaak gebruiken, zoals namen of huishoudelijke voorwerpen.
  • Naamherkenning: De app kan worden ingesteld om te trillen wanneer iemands naam wordt genoemd.
  • Typen reacties: Gebruikers kunnen reacties op een gesprek typen op het toetsenbord van hun apparaat. De getypte tekst wordt weergegeven in de transcriptie.
  • Geluidsindicatoren: De app toont het volume van de stem van de spreker in vergelijking met het geluidsvolume in de omgeving.
  • Externe microfoon: Live Transcriptie kan worden gebruikt met een externe microfoon, zoals de microfoon van een bedrade of Bluetooth-headset of een RHA-microfoon.
  • Geluidsmeldingen: Met Sound Notifications, een onderdeel van Live Transcriptie, kunnen gebruikers meldingen ontvangen van mogelijk gevaarlijke of belangrijke geluiden in hun omgeving, zoals rookmelders, sirenes of babygeluiden. Gebruikers kunnen ook aangepaste geluiden toevoegen waarvoor ze meldingen willen ontvangen.

Voordelen

  • Verhoogde toegankelijkheid: Live Transcriptie maakt gesprekken en omgevingsgeluiden toegankelijk voor doven en slechthorenden, waardoor ze beter kunnen deelnemen aan het sociale en professionele leven.
  • Verbeterde communicatie: De app kan misverstanden en frustratie verminderen in communicatie met horenden.
  • Meer onafhankelijkheid: Gebruikers kunnen met Live Transcriptie meer taken zelfstandig uitvoeren, zonder afhankelijk te zijn van anderen.
  • Verhoogd zelfvertrouwen: De app kan het zelfvertrouwen van dove en slechthorenden vergroten door hen in staat te stellen om effectiever te communiceren.

Beschikbaarheid

Live Transcriptie is gratis beschikbaar in de Google Play Store voor Android-apparaten met Android 6.0 (Marshmallow) of hoger. De app is ook beschikbaar op sommige geselecteerde Chromebooks.

Meer informatie

Conclusie

Google Live Transcriptie is een krachtige tool die het leven van doven en slechthorenden aanzienlijk kan verbeteren. De app biedt real-time ondertiteling, ondersteuning voor meerdere talen, aanpasbare functies en meer, waardoor gebruikers effectiever kunnen communiceren en deel kunnen nemen aan de wereld om hen heen.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!seniorenacademie

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden