6 Tips om jezelf te beschermen tegen cybercrime

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar,daarom een senior met de duimen omhoog op de foto

Steeds meer mensen krijgen ermee te maken: cybercriminaliteit. Criminelen gebruiken steeds vaker de computer voor hun louche activiteiten. Je account en computer beschermen tegen digitale inbraak is daarmee net zo belangrijk als het installeren van een alarmsysteem in een woning. Hackers of cybercriminelen breken vaak in om op die manier geld te verdienen. Bijvoorbeeld door belangrijke bestanden te versleutelen en daar veel losgeld voor te vragen. Maar het kan ook gaan om politieke redenen. Bijvoorbeeld een land dat een politicus hackt. Of het nu gaat om particulieren, politici of bedrijven, het is belangrijk om goede voorzorgsmaatregelen te nemen.

6 tips tegen cybercrime

Er zijn verschillende vormen van cybercrime. Bijvoorbeeld wanneer een crimineel je meest belangrijke bestanden versleutelt en daar losgeld voor vraagt. Dit noemen we ransomware. Maar er zijn ook andere vormen van cybercriminaliteit. Denk bijvoorbeeld aan het stelen van financiële gegevens zoals gegevens van een creditcard. Ook het afpersen op internet komt vaak voor. Bijvoorbeeld in de vorm van sextortion, wat betekent dat seksueel expliciete beelden worden misbruikt om geld aan te verdienen. Wie niet betaalt, ziet zijn beelden verspreid op het internet. Ook andere vormen van cybercriminaliteit zoals het illegaal afluisteren van het internetverkeer komt vaak voor. Wat kun je eraan doen?

1.    Gebruik een virusscanner

Ten eerste is het belangrijk om een virusscanner te gebruiken. De meeste mensen met een Windows computer gebruiken een virusscanner. Deze zijn zowel gratis als betaald te gebruiken. Ook voor een Mac is het nodig om jezelf te beschermen met een virusscanner, maar in de praktijk zijn de meeste virussen gericht op Windows vanwege het grotere marktaandeel. Bij een virusscanner wordt meestal ook een firewall geïnstalleerd. Op die manier kan niet iedereen verbinding maken met open poorten. Als dat wel kan, kunnen de open poorten misbruikt worden om toegang te verkrijgen tot de computer.

2.    Gebruik een wachtwoordmanager

Veel mensen kiezen ervoor om op verschillende websites dezelfde wachtwoorden te gebruiken. Wij raden aan om voor ieder wachtwoord een uniek, veilig en sterk wachtwoord te kiezen. Het kan best lastig zijn om steeds weer een nieuw en goed wachtwoord te verzinnen. Een wachtwoordmanager kan daarmee helpen. Zo’n programma is te vergelijken met een sleutelhanger, maar dan digitaal. Het programma kan zelf wachtwoorden verzinnen en per website veilig opslaan. Met een hoofdwachtwoord is het mogelijk om de wachtwoorden weer in te zien. In de meeste gevallen is dat niet nodig, want dankzij een extensie in de webbrowser (het programma waarmee je surft) kunnen wachtwoorden automatisch worden ingevuld.

3.    Een VPN gebruiken

Een andere goede tip om te voorkomen dat criminelen meekijken op het netwerkverkeer, is door een Virtual Private Network (VPN) te gebruiken. Het internet werkt door pakketjes te verzenden en te ontvangen. Deze kunnen zonder VPN worden afgeluisterd. Bijvoorbeeld als je aan het werk bent en gebruikmaakt van de openbare verbinding van een restaurant of café. Door een VPN te gebruiken, wordt de internetverbinding omgeleid naar de aanbieder van de VPN-dienst. Alle pakketjes worden dan versleuteld, zodat niemand meer de inhoud kan inzien. Ook de dienst zelf niet. Een VPN-verbinding is al verkrijgbaar vanaf een paar euro per maand. Sommige aanbieders hebben een 30-dagen-geld-terug garantie. Bevalt de dienst niet? Dan kun je dus binnen 30 dagen je geld terugvragen.

4.    Gebruik tweestapsverificatie

Steeds meer websites maken gebruik van tweestapsverificatie. Dat betekent dat je eerst je wachtwoord dient in te vullen, maar daarna ook nog je identiteit moet bevestigen. Bijvoorbeeld door een SMS-code in te voeren of door een code die door de robot aan de telefoon wordt opgenoemd op te schrijven en in te vullen. Er zijn ook programma’s zoals Authy en Google Authenticator die tweestapsverificatie ondersteunen. Een voorbeeld van tweestapsverificatie is DigiD. Meestal dien je eerst in te loggen met je gebruikersnaam en wachtwoord, maar moet je daarna ook nog met de app je identiteit bevestigen.

5.    Klik niet zomaar op links

Wellicht ligt het voor de hand, maar het gaat nog te vaak verkeerd. Open niet zomaar links in e-mails en open zeker geen bijlagen. Deze links of bijlagen kunnen kwaadaardige software op je computer installeren. Zorg er daarom voor dat je alleen gratis legale software download die je vertrouwt. Vermijd het gebruik van illegale software en klik niet op links van banken of creditcardmaatschappijen. Heb je toch geklikt? Vul dan niet zomaar je bankgegevens in. Dit kan phishing zijn. Twijfel je of een e-mail echt of nep is? Bel dan de verzender van de e-mail.

6.    Houd je apparatuur up-to-date

Het is belangrijk om alle updates die een fabrikant uitbrengt te installeren. Denk bijvoorbeeld aan het bijwerken van de software van je computer (Windows updates), je smartphone en allerlei andere slimme apparatuur. Hackers zijn voortdurend op zoek naar nieuwe kwetsbaarheden om het netwerk binnen te dringen. Door alle updates altijd uit te voeren, houd je al je apparatuur veilig. Cybercriminelen misbruiken namelijk altijd kwetsbaarheden in verouderde software.

Auteur: vpngids.nl

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!seniorenacademie

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden