De slimme assistent van Google spreekt vanaf donderdag ook Nederlands.
De uitrol van de Google Assistent is donderdag om 6.00 uur 's ochtends begonnen, bevestigt woordvoerder Rachid Finge tegenover NU.nl.

Android-toestellen krijgen in de komende dagen automatisch toegang, mits ze Android 6.0 of hoger geïnstalleerd hebben. Binnen een week moet de uitrol op Android volledig afgerond zijn.
De assistent is op iOS "binnen enkele dagen" te downloaden, zodra een update in de App Store uitgebracht is. Apple moet de update nog goedkeuren.

Op Android kunnen gebruikers met een softwareknop de assistent oproepen. Gebruikers met een iPhone moeten een app voor de assistent los opstarten, via het app-icoon of een widget in het berichtencentrum.
Assistent Gebruikers kunnen de stemassistent vragen om bijvoorbeeld een agenda-afspraak in te plannen of om muziek aan te zetten. Ook is het mogelijk om het laatste nieuws of een weerbericht op te vragen.

Er zijn meerdere speciale aanpassingen voor de Nederlandse versie gemaakt. Zo weet de Assistent dat gebruikers met 'Appie' de supermarktketen Albert Heijn bedoelen en wordt met 'appen' een WhatsApp-bericht verstuurd.
Meerdere Nederlandse websites en diensten hebben zogeheten Actions gemaakt voor de Google Assistent. Hierdoor is het mogelijk om bijvoorbeeld bol.com te vragen naar een goed cadeau of om recepten via Albert Heijn te ontvangen.

Bron: nu.nl