Je wilt natuurlijk niet dat iedereen zomaar jouw smartphone kan oppakken en je apps en berichtjes ziet Daarom stel je een schermvergrendeling in. Vroeger kon dat enkel via een pincode. Tegenwoordig heb je een heel arsenaal aan mogelijkheden. Welke kun je het beste hanteren? We hebben de populairste methodes voor je op een rijtje gezet.

Pincode: de simpelste en meest bekende schermvergrendeling. Als je smartphone dit ondersteunt, kies dan voor zes cijfers in plaats van vier. Net als bij wachtwoorden geldt bij pincodes namelijk: hoe langer hoe veiliger. Nadeel kan zijn dat het relatief makkelijk is voor iemand om mee te kijken.

Patroon: werkt eigenlijk gelijk als de pincode. Als je een ingewikkeld patroon kiest is het een minder gemakkelijk voor iemand om mee te kijken, maar echt waterdicht is het nog steeds niet.

Vingerafdrukscanner: op veel toestellen vind je dit terug en over het algemeen is het snel en veilig. Het is moeilijk, maar niet 100% onmogelijk om deze voor de gek te houden.

Gezichtsherkenning en irisscanners: bijna alle Android-smartphones hebben tegenwoordig gezichtsherkenning. Maar let op: dat is, vooral op de wat goedkopere toestellen niet helemaal veilig. Vaak wordt namelijk nog de selfiecamera gebruikt om een foto te maken van je gezicht, en die te vergelijken met een eerder gemaakte foto. Zulke gezichtsherkenning kan heel gemakkelijk te omzeilen zijn met een foto.

Steeds meer smartphones zijn daarom uitgerust met gezichtsherkenning op basis van biometrische sensoren. Zo heeft de Huawei Mate 20 Pro een dieptecamera die het verschil ziet tussen een platte foto en een echt gezicht, net als bijvoorbeeld Face ID op de iPhone.

Ook zijn er camera’s die warmte waarnemen: van een mens komt immers veel meer warmte af dan van een foto. Deze camera’s zijn nagenoeg onmogelijk om te omzeilen (tenzij je een identieke tweelingbroer of -zus hebt) en dus doorgaans de veiligste optie. Wel zijn ze vaak wat langzamer dan een vingerafdrukscanner en werken ze minder goed in het donker.

Google Smart Lock: een handige alternatieve vergrendelingsmethode van Google. Met Smart Lock stel je bijvoorbeeld in dat je toestel automatisch ontgrendeld wordt als een bepaald bluetooth-apparaat in de buurt is (zoals je koptelefoon) of als je op een bepaalde locatie bent (thuis). Handig naast de bestaande methodes, maar niet heel veilig: steelt iemand ook je koptelefoon dan ben je alsnog de pineut.

Bron: androidplanet.nl