Sinds Android 8.0 (Oreo) hebben smartphones standaard een beveiligingspakket van Google om je toestel veilig te houden. Maar wat is Play Protect precies?

Google Play Protect met beveiligingsfuncties voor Android staat standaard op je smartphone geïnstalleerd. Veel van de functies in dit pakket bestonden al voor de update naar Android 8.0, maar nu zijn ze samengevoegd om je beter te beschermen tegen gevaren. Het is dus geen vereiste dat jouw smartphone daarvoor op Android 8.0 loopt – ook op vroegere versies is Play Protect beschikbaar.

Play Protect voert verschillende scans uit op je smartphone. Allereerst worden apps voordat je ze downloadt via de Play Store gescand om te zien of er geen schadelijke code wordt gebruikt. Zo weet je zeker dat je geen bekende malware binnenhaalt bij het downloaden van een app uit de digitale winkel.

Daarnaast wordt je toestel zelf ook regelmatig gescand op schadelijke code. Play Protect scant hierbij ook apps die buiten de Play Store om zijn gedownload. Dat is nodig, omdat Google deze apps niet kan controleren voordat je ze downloadt. Ontdekt Google schadelijke apps? Dan krijg je daar een waarschuwing over. Apps die bij Google bekend zijn als zeer schadelijk worden automatisch van je toestel verwijderd. Andere keren kun je er zelf voor kiezen om de app te verwijderen.

Bron: androidplanet.nl