Google gaat helpen het leven van slechthorenden te verbeteren. Daarvoor worden daarom twee apps uitgebracht:  één waarmee je kunt volgen wat anderen zeggen, en de ander om omgevingsgeluid te filteren op ruis.  Live transcriberen en Geluidsversterker.

De eerste zorgt ervoor dat je weet wat de ander zegt dankzij een spraakherkenning. De woorden komen direct op het scherm van je smartphone. Live transcriberen is beschikbaar in met 70 talen, waaronder Nederlands. De app is nog in bèta. Je kunt meehelpen met testen door je in te schrijven voor het testprogramma. Dat doe je zo:

  1. Ga naar de speciale Live transcriberen-website;
  2. Scrol naar beneden en vul je e-mailadres en tijdzone in;
  3. Tik op de link in de e-mail om de app te downloaden. Krijg je deze niet binnen? Probeer de app dan direct in Google Play te downloaden;
  4. Ga vervolgens naar het instellingenmenu, tik op ‘Toegankelijkheid’ en verschuif de schakelaar bij ‘Live transcriberen’;
  5. Je ziet nu rechtsonder in het scherm een nieuw icoon. Zodra je hierop drukt start de nieuwe app, en zie je wat anderen zeggen.

Geluidsversterker

Wanneer je in een rumoerig café bent, is het vaak moeilijk om elkaar te verstaan. Google gaat dit probleem oplossen met Geluidsversterker, de tweede nieuwe app. Dit programma maakt audio helderder en verwijdert ruis. Ook wordt het geluid een beetje versterkt. Hiervoor heb je een hoofdtelefoon met draad nodig. Zo werkt het:

  1. Download gratis Geluidsversterker in de Play Store;
  2. Ga naar ‘Instellingen’, ‘Toegankelijkheid’ en tik op ‘Geluidsversterker’;
  3. Sluit je hoofdtelefoon aan en verschuif de schakelaar;
  4. Al het omgevingsgeluid wordt nu gefilterd, waardoor je anderen beter kunt verstaan.

Geluidsversterker werd tijdens de Google I/O-conferentie in 2018 aangekondigd, maar komt nu pas uit. In het instellingenmenu kun je precies aangeven hoeveel ruis onderdrukt moet worden, welke kant van je gehoor versterkt wordt en meer.

Bron: androidplanet.nl