Nieuws

Microsoft gaat Windows 8.1-gebruikers vanaf juli actief waarschuwen over het einde van de ondersteuning van het besturingssysteem. De ondersteuning van het besturingssysteem wordt in januari 2023 stopgezet.

Gebruikers die de waarschuwing te zien krijgen, kunnen daarop klikken om meer informatie te krijgen. Daarnaast is het mogelijk de herinnering uit te stellen tot later, schrijft ZDNet. 

 

Ouderen die op internet iets zoeken, weten lang niet altijd dat bedrijven betalen om bovenaan de lijst met zoekresultaten te komen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) begint een campagne om de oudere consument hier beter bewust van te maken.

Veel consumentenproblemen beginnen met een online zoekactie en het aanklikken van een advertentie die leidt naar een onbetrouwbare partij. In een peiling van ANBO zegt een op de drie 65-plussers dat ze hiervan niet op de hoogte zijn.

Privacy en online veiligheid gaan hand in hand. En wanneer u internet gebruikt, is het belangrijk om controle te hebben over hoe uw gevoelige, persoonlijk identificeerbare informatie kan worden gevonden.

Op Google Zoeken hebben we al een https://support.google.com/websearch/troubleshooter/3111061?hl=en"}">reeks beleidsregels waarmee mensen de verwijdering van bepaalde inhoud uit Zoeken kunnen aanvragen, met de nadruk op zeer persoonlijke inhoud die, indien openbaar, mensen direct schade kan berokkenen. Maar het internet evolueert altijd - met informatie die op onverwachte plaatsen opduikt en op nieuwe manieren wordt gebruikt - dus ons beleid en onze bescherming moeten ook evolueren.

 

Open toegang tot informatie is een belangrijk doel van Zoeken, maar dat geldt ook voor mensen met de tools die ze nodig hebben om zichzelf te beschermen en hun gevoelige, persoonlijk identificeerbare informatie privé te houden. Daarom werken we ons beleid bij om mensen te helpen meer controle te krijgen over hun online aanwezigheid in Zoeken.

Verzoek om verwijdering van persoonlijk identificeerbare informatie die wordt weergegeven in Google Zoeken

Jarenlang hebben mensen https://support.google.com/websearch/answer/9673730"}">de verwijdering van bepaalde gevoelige, persoonlijk identificeerbare informatie uit Zoeken kunnen aanvragen, bijvoorbeeld in het geval van doxxing of informatie zoals bankrekening- of creditcardnummers die kunnen worden gebruikt voor financiële fraude.

Onder deze nieuwe beleidsuitbreiding kunnen mensen nu https://support.google.com/websearch/answer/9673730"}">verwijdering van aanvullende soorten informatie aanvragen wanneer ze deze in zoekresultaten vinden, inclusief persoonlijke contactgegevens zoals een telefoonnummer, e-mailadres of fysiek adres. Het beleid staat ook de verwijdering toe van aanvullende informatie die een risico kan vormen voor identiteitsdiefstal, zoals vertrouwelijke inloggegevens, wanneer deze wordt weergegeven in zoekresultaten.

De beschikbaarheid van persoonlijke contactgegevens online kan schokkend zijn - en het kan op schadelijke manieren worden gebruikt, ook voor ongewenst direct contact of zelfs fysiek letsel. En mensen hebben ons feedback gegeven dat ze in sommige gevallen de mogelijkheid zouden willen hebben om dit soort informatie uit Zoeken te verwijderen.

Wanneer we verwijderingsverzoeken ontvangen, evalueren we alle inhoud op de webpagina om ervoor te zorgen dat we de beschikbaarheid van andere informatie die algemeen nuttig is, bijvoorbeeld in nieuwsartikelen, niet beperken. We evalueren ook of de inhoud wordt weergegeven als onderdeel van het openbare register op de sites van de overheid of officiële bronnen. In dergelijke gevallen voeren we geen verwijderingen uit.

Het is belangrijk om te onthouden dat het verwijderen van inhoud van Google Zoeken deze niet van internet verwijdert. Daarom kunt u eventueel https://support.google.com/websearch/answer/9109"}">rechtstreeks contact opnemen met de hostingsite , als u dat prettig vindt.

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om ervoor te zorgen dat ons beleid en onze ingebouwde beveiligingen de veranderende behoeften van mensen weerspiegelen en gebruiksvriendelijk zijn. https://blog.google/products/search/giving-kids-and-teens-more-control-over-their-images-search/"}">Naast deze update hebben we bijvoorbeeld onlangs een nieuw beleid uitgerold om mensen onder de 18 jaar (of hun ouder of voogd) in staat te stellen om de verwijdering van hun afbeeldingen uit de zoekresultaten van Google aan te vragen.

Het maximaliseren van de toegang tot informatie en tegelijkertijd mensen in staat stellen controle te houden over hun gevoelige, persoonlijk identificeerbare informatie, is een cruciaal evenwicht dat moet worden bereikt. We zijn van mening dat deze updates een belangrijke stap zijn om dat doel te bereiken en mensen de tools te geven die ze nodig hebben om hun veiligheid en privacy online te beschermen.

Hoe werkt Microsoft Edge Secure Network? 

Microsoft Edge beveiligd netwerk:

Versleutelt uw verbinding:  versleutelt uw internetverbinding om uw gegevens te beschermen tegen online bedreigingen zoals hackers.

Wanneer u het Microsoft Edge Secure-netwerk gebruikt, worden uw gegevens vanuit Edge door een versleutelde tunnel geleid om een ​​beveiligde verbinding tot stand te brengen, zelfs wanneer u een niet-beveiligde URL gebruikt die begint met HTTP. Dit maakt het voor hackers moeilijker om toegang te krijgen tot uw browsegegevens op een gedeeld openbaar wifi-netwerk.

Helpt online tracking te voorkomen:  door uw webverkeer rechtstreeks vanuit Microsoft Edge te versleutelen, helpen we voorkomen dat uw internetprovider uw browsegegevens verzamelt, zoals details over welke websites u bezoekt.

Houdt uw locatie privé:  Online entiteiten kunnen uw locatie en IP-adres gebruiken voor profilering en het sturen van gerichte advertenties. Met Microsoft Edge Secure Network kunt u browsen met een virtueel IP-adres dat uw IP-adres maskeert en uw geolocatie vervangt door een vergelijkbaar regionaal adres om het moeilijker te maken voor online trackers om u te volgen terwijl u surft.

Is gratis te gebruiken: ontvang elke maand 1 gigabyte aan gratis data wanneer u zich aanmeldt bij Microsoft Edge met uw Microsoft-account. Zie onderstaande instructies om uw Microsoft Edge Secure Network in te schakelen.

Verkopers zijn per 27 april 2022 wettelijk verplicht om digitale apparaten en diensten werkend en veilig te houden. Consumenten hebben bij de aankoop van slimme apparaten zoals smart tv’s en horloges, printers, camera’s en babyfoons nu recht op software- en beveiligingsupdates. Hetzelfde geldt ook bij de aanschaf van bijvoorbeeld games of apps en voor streamingdiensten. Ook krijgt de consument meer bescherming als het gekochte product niet voldoet aan de redelijke verwachtingen.

De Eerste Kamer heeft eerder ingestemd met de wetswijziging op voorstel van ministers Franc Weerwind (Rechtsbescherming) en Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat). Europese richtlijnen over de verkoop van goederen en levering van digitale inhoud en diensten zijn nu omgezet in Nederlands recht. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt toezicht op de naleving van de regels.