Maak je op de traditionele wijze gebruik van het internet, dan laat je ongemerkt heel wat persoonlijke virtuele sporen achter. Een simpel voorbeeld is dat jouw internetprovider precies kan zien welke websites je bezoekt en welke data je verstuurt of ontvangt via je smartphone, tablet of computer. Het IP-adres dat je toegewezen hebt gekregen van de internetprovider zorgt ervoor dat je traceerbaar en volgbaar bent voor bedrijven, overheden, reclamemakers, websites en hackers. Ook mensen die gebruik maken van hetzelfde (wifi)-netwerk als jij kunnen veelal zien welke websites jij bezocht hebt. Jouw locatie, surfgewoonten en geschiedenis; alles is traceerbaar.

Door een VPN te gebruiken kunnen inlichtingendiensten, internetconglomeraten als Google en Facebook, je internetprovider, je medebewoners en je werkgever niet meer zomaar meekijken met waar je mee bezig bent op het internet. Door de VPN wordt je internetverkeer versleuteld en gemaskeerd voor deze externe partijen. Tevens biedt een VPN-service extra bescherming tegen cybercriminelen die erop uit zijn om bepaalde data te onderscheppen, zoals banktransacties of e-mailverkeer. Tot slot stelt een VPN-service je in staat om je locatie artificieel te veranderen zodat je geografische restricties op het internet kunt omzeilen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan blokkades en restricties op specifieke diensten zoals Spotify, Youtube en Netflix.

Een VPN-aanbieder kiezen
Welke VPN dienst moet ik kiezen? Veel mensen worstelen met deze vraag, simpelweg omdat er zo veel keuze is. Om je wat richting te geven in het doolhof van VPN-aanbieders hebben wij daarom een lijst gemaakt met ons inziens de beste VPN providers voor 2018. Providers die stuk voor stuk aan de hoogste eisen van privacy en veiligheid voldoen. Elk VPN-dienst in deze lijst heeft zijn eigen unieke pakket met bijbehorende pluspunten. Bij onze selectie hebben wij onder meer rekening gehouden met de mate van betrouwbaarheid, stabiliteit van de servers, kosten, snelheid en gebruiksgemak.

Omdat aanbieders af en toe aanpassingen maken aan hun beleid, serveraanbod, prijs of features, werken wij onze lijst met top 5 VPN aanbieders ook continu bij. We bespreken nu eerst onze 5 favoriete VPN-providers. Daarna gaan we nog wat verder in op de door ons gehanteerde criteria bij het opstellen van deze top 5.

1. ExpressVPN | Beste premium all-round VPN
2. NordVPN | De sterkste beveiligingsopties die een VPN kan bieden
3. GOOSE VPN | Een uitstekende VPN die geschikt is voor jong en oud
4. IPVanish | Perfect om razendsnel torrents te downloaden in anonimiteit
5. PureVPN | Goede VPN met de mogelijkheid een dedicated IP-adres te krijgen

Goed nieuws voor HCC leden, want bij Goose ontvangen zij het 1e jaar 50% korting op de abonnementsprijs.

Bron: vpngids.nl