Afdrukken

Gisteren bracht Mozilla de grootste update ooit uit voor Firefox. Met de nieuweQuantum-engine is hij sneller, RAM-efficiënter en bovendien heeft zijn uiterlijk ook een grondige opsmukbeurt gekregen. Daarnaast staan er nog een heleboel andere vernieuwingen in de wachtrij: met WebRender zal de grafische kaart van je systeem ingezet worden om pagina’s nog sneller te laden. Firefox heeft ambities om Chrome van de troon te stoten.

Firefox

1. Firefox is sneller dan Chrome
Wil je veel pk’s onder de motorkap van je browser, dan moet je Firefox proberen. De Quantum-update transformeerde hem van een tweetaktje tot een echte racewagen. De ontwikkelaars beloven dat de nieuwe versie twee keer sneller is dan zijn voorganger en dat hij nu minstens even snel is als Chrome. The Verge legde beide browsers op de pijnbank met een speedtest-duel en Firefox kwam als winnaar uit de bus.

2. Hij is geen RAM-vreter
De nieuwe Quantum-engine focust zich helemaal op efficiëntie. De browser gebruikt voortaan namelijk 30 procent minder geheugen dan Chrome. Enkel op Mac moet de browser nog (nipt) de duimen leggen. Als je meerdere tabbladen hebt openstaan in de Google-browser, wordt je computer aanzienlijk trager. Firefox zal sneller vele tabs tegelijk laden zonder dat je werkgeheugen helemaal opgeslokt wordt. De nieuwe engine maakt namelijk beter gebruik van meerdere rekenkernen.

3. De vos kreeg een nieuwe pels
Modetrends blijven veranderen, en dat is ook het geval met online design. Versie 57 van Firefox maakt komaf met het Australis-design uit 2014 en introduceert de Photon-look. Tabbladen ogen voortaan strakker en de nieuwe look is beter geschikt voor schermen met een hoge resolutie. Menu-onderdelen passen zich namelijk beter aan op verschillende schermformaten.

4. Weg Yahoo, hallo Google
Jarenlang was Yahoo het vaste zoekhulpje bij Firefox. Google heeft echter met voorsprong de meest gebruiksvriendelijke en universele zoekmachine in zijn rangen. Vanaf nu is Google dan ook de nieuwe standaard-zoekmachine op Firefox. Ook is er in de rechterbovenhoek standaard geen losse zoekbalk meer. Wil je daar toch een balkje of maak je liever gebruik van Yahoo of Bing, dan kan je dat in het instellingenmenu finetunen.

5. Het wordt alleen maar beter
In de nabije toekomst heeft Mozilla nog een heleboel andere vernieuwingen in petto. Diegene die ons het meest in het oog springt, is WebRender. Die belooft nog een stevigere performantieboost dan de nieuwe Quantum-engine. Browsers zoals Chrome doen momenteel nog niets met de grafische kaart van een systeem. WebRender daarentegen voedt zich met de grafische kracht van je GPU om een webpagina te renderen zoals dat bij een game gebeurt. Aan minimaal 60 frames per seconde moet de webpagina op je browser verschijnen, bij krachtige computers kunnen die zelfs draaien op 200 tot 400 FPS. Het project bevindt zich wel nog maar in een vroeg ontwikkelingsstadium.

Bron:techpulse.be