Regelmatig een back-up van je Android-toestel maken, voorkomt dat je belangrijke gegevens kwijt kunt raken. Denk bijvoorbeeld aan je contacten, geïnstalleerde apps, opgeslagen wifi-netwerken en wachtwoorden en Gmail-instellingen. Een reservekopie is enorm handig als je overstapt op een nieuw Android-toestel, of als je telefoon het plots begeeft. Je smartphone werkt dan niet, maar je belangrijkste gegevens zijn ergens anders veilig opgeslagen.

Er zijn veel manieren en apps om een back-up van je Android te maken. Wat je misschien niet wist, is dat Google ook een functie in het mobiele besturingssysteem heeft verwerkt om dit te doen. Hiermee sla je gegevens in je Google-account op, zodat je data later gemakkelijk kunt terugzetten als je met dit account op een nieuw Android-apparaat inlogt. De optie vind je op de meeste smartphones in de instellingen-app, al kan het zijn dat ‘ie een andere plek heeft.

1. Ga naar de Instellingen-app op je Android-smartphone;
2. Scrol naar beneden totdat je onder ‘Systeem’ het menu ‘Back-up maken en resetten’ ziet en tik        hierop. Het kan zijn dat de optie onder een ander menu staat. Bij Samsung-telefoons is dit                bijvoorbeeld ‘Cloud en accounts’;
3. Zorg ervoor dat het schakelaartje achter ‘Back-up van mijn gegevens’ is ingeschakeld.

Heb je bovenstaande stappen gevolgd, dan wordt automatisch op afstand een reservekopie van je gegevens gemaakt. Dit hoef je dus niet handmatig te doen. In hetzelfde scherm zie je ook van welk Google-account een back-up wordt gemaakt. Tik je hierop, dan kun je je account wijzigen, of juist een nieuw account toevoegen. Met de ‘Automatisch herstellen’-optie zorg je ervoor dat je gegevens direct worden hersteld als je een app opnieuw installeert.

Foto’s en andere apps

Goed om te weten is dat je foto’s niet in de back-up worden meegenomen. Daarom is het slim om gebruik te maken van Google Foto’s, waarmee je alle afbeeldingen naar de cloud uploadt, zodat je er overal bij kunt. Heb je dit gedaan en installeer je de Foto’s-app op je nieuwe smartphone, dan worden alle afbeeldingen naar je toestel gesynchroniseerd.

Bron: androidplanet.nl