Een steeds vaker voorkomende bedreiging is ransomware: een virusbesmetting die persoonlijke bestanden versleutelt en pas weer vrijgeeft nadat een fors bedrag is betaald. Om computers tegen de desastreuze gevolgen van ransomware te beschermen, heeft Microsoft Controlled Folder Access en Exploit Protection als extra beveiliging aan Windows Defender toegevoegd. Hiermee worden respectievelijk de mappen met persoonlijke bestanden en Windows zelf beschermd tegen wijzigingen door schadelijke toepassingen.

Windows Defender houdt een lijst met opslaglocaties bij die standaard worden beveiligd, via het onderdeel Virus- en bedreigingsbeveiliging, optie Instellingen voor virus- en bedreigingsbeveiliging, kopje Controlled folder access, link Beschermde mappen, knop Een beveiligde map toevoegen zijn hier persoonlijke mappen aan toe te voegen. Standaard krijgen alleen de door Microsoft vertrouwde apps toestemming om wijzingen door te voeren. Probeert een niet-vertrouwde app toegang tot een beschermde opslaglocatie te krijgen, dan wordt deze geblokkeerd door Controlled Folder Access en plaatst Defender hierover een melding in het actiecentrum.
Is de app ten onrechte geblokkeerd, voeg deze dan toe aan de lijst met vertrouwde apps via de link Een app toestaan via Controlled Folder Access, knop Een toegestane app toevoegen. De bestandsnaam en opslaglocatie van de app zijn te achterhalen via Taakbeheer (te openen met de toetscombinatie CTRL-ALT-DEL), tabblad Processen, klik met rechts op het betreffende programma, optie Eigenschappen.

Wordt een programma nog steeds door Defender geblokkeerd, voeg deze dan ook toe aan de lijst met programma's die systeeminstellingen mogen wijzigen.
Ga hiervoor naar het Defender-onderdeel App- en browserbeheer, link Instellingen voor Exploit Protection, kopje Programma-instellingen, knop Programma toevoegen om instellingen aan te passen, optie Exact bestandspad kiezen, blader naar de locatie van het betreffende uitvoerbare programmabestand (wederom te achterhalen via Taakbeheer), knop Openen.
Het daaropvolgende venster Programma-instellingen: bevat geavanceerde instellingen, deze kunnen worden genegeerd (knop Annuleren).

Bron: schoonepc.nl