Afdrukken

Apple's nieuwe besturingssysteem iOS 11 is beschikbaar voor iPhones en iPads. Na de update zit de App Store in een nieuw jasje en is het bedieningspaneel veranderd. Maar er is meer. We zetten een aantal veranderingen op een rijtje.

Pas het bedieningspaneel naar eigen inzicht aan
Net als in het oude besturingssysteem kun je het bedieningspaneel oproepen door vanaf de onderkant van het scherm naar boven te vegen. De nieuwe versie is zo ontworpen dat dit je complete scherm vult. Ook kun je het onderste gedeelte van het bedieningspaneel naar eigen inzicht aanpassen, bijvoorbeeld met een stopwatch of het alarmklokje. Door harder op de icoontjes te drukken komen de uitgebreidere opties in beeld.

App voor je bestanden
Apple vond het altijd onnodig om een bestandensysteem in de iPhone of iPad te bouwen. Het is immers geen desktopsysteem. Van die opvatting wordt nu teruggekomen. In de nieuwste iOS is een speciale bestanden-app gevoegd met de naam Files. Deze geeft een overzicht van de onlangs geopende of gedownloade bestanden en mappen.

Siri gaat vertalen
Ook het spraakprogramma Siri heeft nieuwe toepassingen in iOS11, waaronder de mogelijkheid om zinnen te vertalen in het Chinees, Frans, Duits, Italiaans en Spaans. Je kunt de vraag stellen: 'Hoe zeg je', gevolgd door de zin en daarna de gewenste vertaling. Siri vertaalt vervolgens de zin voor je. Wie liever niet met Siri praat, kan ook een vraag schrijven. Bij het instellingenoverzicht stel je dit in. Het kan wel iets langer duren voordat je antwoord krijgt.

Alleen voor de iPad
Op het thuisscherm van de iPad komen meer apps in de dock, de onderkant van het scherm. Ook kun je sneller van de ene app naar de andere schakelen. Aan de rechterkant komen de apps die onlangs werden gebruikt, ook al was dat op een ander apparaat. Het wordt ook mogelijk om twee apps naast elkaar te gebruiken via een slide over-venster. Daarnaast kun je ook makkelijker teksten, foto's en bestanden naar je mail en andere apps slepen.

Niet storen tijdens het autorijden
iOS 11 heeft een belangrijke nieuwe veiligheidsfunctie: Niet storen tijdens het rijden. Je krijgt dan geen meldingen meer. Alleen in geval van nood blijf je bereikbaar. Deze functie gaat vanzelf aan als de bewegingssensoren van je iPhone merken dat je meer dan 20 kilometer per uur beweegt. Je kunt dit ook handmatig instellen.