luchtzuiverende plantLang achter de computer zitten kan slecht zijn voor je gezondheid. In veel gevallen komt dit door vervuolde lucht. Klachten die door vervuilde lucht kunnen ontstaan zijn hoofdpijn, geïrriteerde slijmvliezen in de keel en neus, en irritatie aan je ogen. Veel computergebruikers zullen deze klachten herkennen. Gelukkig zijn er mogelijkheden om deze klachten te voorkomen: luchtzuiverende planten!

Wat zijn luchtzuiverende planten

Alle planten verbruiken koolstofdioxide en zetten dit om in zuurstof. Luchtzuiverende planten zorgen naast zuurstofproductie voor zuivering van zuurstof. Dit soort planten haalt schadelijke stofdeeltjes uit de lucht waardoor mensen minder schadelijke stoffen inademen.

In de jaren 80 experimenteerde NASA al luchtzuiverende planten. Astronauten hadden tijdens ruimtereizen namelijk vaak last van de eerder genoemde symptomen.

Veel kantoormedewerkers hebben vergelijkbare klachten als de astronauten. Daarom worden deze klachten ook wel het “Sick Building Syndrome” (SBS) genoemd. Het SBS heeft twee oorzaken:

Droge lucht

In slecht geventileerde ruimtes is de lucht vaak erg droog. In ruimtes waar computers zijn geplaatst wordt dit effect versterkt. Ingebouwde ventilatoren in computers stoten namelijk warme lucht uit. Deze warme lucht maakt de lucht nog droger.

Fijnstof

Een tweede oorzaak van het SBS is fijnstof. Fijnstof bestaat uit microscopisch kleine stofdeeltjes de in de lucht zweven, waardoor de lucht vervuild raakt. Vooral printers stoten veel fijnstof uit, waardoor je snel last kunt krijgen van hoofdpijn en geïrriteerde slijmvliezen.

Luchtzuiverende planten: de oplossing tegen het SBS

Iedere plant zorgt voor een andere hoeveelheid ‘schone lucht’. Daarom is het verstandig om meerdere planten in een ruimte met computers te plaatsen. Luchtzuiverende planten die het meeste zuiveren zijn:

1.    Arecapalm

Arecepalmen zijn geliefde kantoorplanten. De plant is struikvormig en zorgt voor voldoende luchtvochtigheid. Bovendien filtert de Arecapalm veel fijnstof uit de lucht. De zuurstofproductie vindt vooral overdag plaats.

2.    Sansevieria

De Sansevieria is een langwerpige plant met dikke bladeren die scherp kunnen aanvoelen. De Sansevieria wordt ook wel ‘vrouwentongen’ genoemd. Deze plant zorgt vooral ‘s nachts voor zuurstofproductie.

3.    Epipremnum Aureum

De Epipremnum Aureum is een hangplant. De plant heeft erg dunne bladeren. Om te voorkomen dat de bladeren breken is de nodige voorzichtigheid geboden in de buurt van deze hangplant. De Epipremnum Aureum is eenvoudig te verzorgen en de plant groeit goed op schaduwrijke plekken.

Plaats de planten bij voorkeur naast uw pc en printer om optimaal gebruik te maken van de luchtzuiverende planten. Gezondheidsklachten zoals hoofdpijn en geïrriteerde slijmvliezen zullen al snel verminderen.

Dit artikel is geschreven door Marieke van fleur.nl