Hieronder staan vijf tips voor de basisbeveiliging van je router. Bij het aanpassen van de instellingen is het handig om de handleiding van je router bij de hand te hebben. In de tips vertellen we namelijk niet precies hoe je iets moet instellen, omdat dit per apparaat verschilt. Dit kun je dan opzoeken in de handleiding die je van je internetprovider gekregen hebt.

Verander het standaard wachtwoord.
Alle routers worden uit de fabriek geleverd met een standaardwachtwoord en soms zelfs helemaal geen wachtwoord. Meestal is dit iets van password of admin. Niet alleen zijn dat geen goede wachtwoorden: op internet zijn ook lijsten te vinden met standaardwachtwoorden van verschillende soorten routers. Op die manier wordt het dus voor anderen erg makkelijk om in te loggen op je router. Verander het wachtwoord dus in een sterk wachtwoord dat je zelf hebt gekozen.

Zorg ervoor dat je alleen vanuit je eigen computer(s) of netwerk op je router kunt inloggen.
Vrijwel alle routers hebben de mogelijkheid om beheer op afstand toe te staan. Dit is bedoeld voor beheerders om op afstand instellingen op routers te kunnen wijzigen, maar in de praktijk betekent het dat iedereen (met het juiste wachtwoord) direct vanaf het internet kan inloggen op je router. Dat is niet verstandig en in de meeste gevallen ook niet nodig. Vink deze optie, die vaak remote administration genoemd wordt, af in het menu van de router.

Update de software op de router.
Routers draaien ook op software (die meestal firmware wordt genoemd) en daar komen ook regelmatig updates voor uit waarmee veiligheidslekken worden opgelost. Update dus in ieder geval de firmware als je de router in gebruik neemt, en het liefst ook regelmatig daarna. Schakel altijd de hulp in van iemand die hier verstand van heeft als je niet zelf weet hoe dit moet.

Zet onnodige opties uit.
Zoals je in punt 2 zag, beschikken routers over allerlei geavanceerde opties die vooral in bedrijven handig kunnen zijn, maar die thuisgebruikers over het algemeen niet gebruiken. Het beste is om rustig door de instellingen heen te kijken om te zien wat je nodig hebt en wat niet. Als je het niet zeker weet, is het aan te raden om de hulp in te schakelen van iemand die er verstand van heeft. Hieronder een aantal vuistregels voor mogelijkheden die je router misschien heeft:

SNMP: kun je uitzetten.
uPnP: kun je uitzetten, maar dit kan gevolgen hebben voor sommige programma's zoals bittorrent.
DMZ: kun je uitzetten.
VoIP router / VOIP gateway: kan je uitzetten als je geen gebruik gebruik maakt van internettelefonie. Als je alleen Skype gebruikt, kun je dit ook uitzetten.

Beveilig draadloze functionaliteit die je router heeft.
Het lijkt soms ingewikkeld om een draadloos netwerk te beveiligen, maar dit valt op zich mee. Beveilig je draadloze netwerk dus ook!

Als je deze vijf tips opvolgt, is je router beveiligd tegen de meeste geautomatiseerde aanvallen die op dit moment via internet plaatsvinden.

Bron: veiliginternetten.nl