Afdrukken

speakerOnlangs is door beslist.nl onderzoek gedaan naar de verschillen tussen de diverse draadloze speakers.

Draadloze speakers winnen steeds meer aan populariteit. Vooral nu het kwik stijgt, nemen mensen hun draadloze speakers mee naar buiten, bijvoorbeeld naar de achtertuin. Moderne speakers maken het tegenwoordig eenvoudiger dan ooit om draadloos van muziek te genieten. Veel mensen lijken echter te twijfelen over het type speaker die ze willen aanschafen; een Wifi speaker of een bluetooth speaker.

Wifi of bluetooth?
Speakers zijn luidsprekers die in verbinding staan met een mediaspeler, zoals je smartphone, laptop of pc. De meeste speakers maken hierbij gebruik van Wifi en bluetooth. Beide systemen hebben zo hun voor- en nadelen. Om een goede afweging te kunnen maken tussen beide speakers, hebben we de belangrijkste eigenschappen van beide draadloze speakers onder elkaar gezet.
Connectiegemak
Beide systemen maken op een andere manier verbinding met je muziekspeler. Waar Wifi apparatuur eerst door middel van een wachtwoord verbinding moet maken met het netwerk, kun je met bluetooth speakers eenvoudig direct verbinding maken met je muziekspeler. Bovendien zijn bluetooth speakers vaker draadloos dan Wifi speakers.

Winnaar connectiegemak : bluetooth

Energieverbruik
Het energieverbruik bepaalt hoe lang u van uw draadloze apparatuur kunt genieten voordat de batterij leeg is. In de regel is het gebruik van Wifi minder belastend voor uw batterij dan bluetooth. Het maken van een verbinding met het netwerk verbruikt energie. Wanneer de verbinding eenmaal is gemaakt, heeft de Wifi connectie weinig impact op uw batterij. Het maken van bluetooth verbinding kost daarentegen meer energie, bovendien is het behouden van bluetooth verbinding belastend voor uw batterij.

Winnaar energieverbruik: WifiGeluidskwaliteit
Als u van muziek wilt genieten, is het wel zo prettig als de geluidskwaliteit van uw speaker goed is. Beide systemen zorgen voor een goede geluidskwaliteit, alhoewel de geluidskwaliteit van Wifi apparatuur nét beter is dan bij bluetooth apparatuur.

Winnaar geluidskwaliteit: WifiBereik
In de regel hebben Wifi speakers een groter bereik dan bluetooth speakers. Met bereik wordt de afstand tussen de speaker en de muziekspeler bedoeld. Gemiddeld hebben Wifi speakers een bereik van 15 tot 20 meter. Bij bluetooth speakers is deze afstand ongeveer 5 tot 10 meter.

Winnaar bereik: Wifi

Prijs
Omdat bluetooth apparatuur vaak minder bereik en geluidskwaliteit heeft dan Wifi apparatuur, zijn deze speakers vaak lager geprijsd dan Wifi speakers.

Winnaar prijs: bluetooth

Conclusie
Zowel Wifi- als bluetooth speakers stellen u in gelegenheid om zonder zorgen van muziek te genieten. Wanneer u gebonden bent aan een bepaald budget en u bijvoorbeeld een kleine achtertuin heeft, bieden bluetooth speakers u genoeg mogelijkheden. Echter wanneer u bereid bent om meer in uw geluidsapparatuur te investeren en op zoek bent naar de mooiste geluidskwaliteit, is een Wifi speaker voor u de beste oplossing.

Voorkom geluidsoverlast
Het maximaal toegestane is wettelijk vastgesteld. De wettelijke geluidsnorm is overdag (tussen 7:00 en 18:00) 50 decibel (dBa), met pieken tot 70 dBa. ‘s Avonds is de wettelijke norm 45 dBa voor constant geluid, met pieken tot 65 dBa.
(Ter vergelijking, een elektrische tandenborstel produceert ongeveer 50 à 60 dBa.) Houdt daarom rekening met uw omgeving, wanneer u muziek afspeelt.

Het complete onderzoek kunt u hier nalezen.