Een verslag van dagblad De Stentor over onze uiterst succesvol verlopen Leer- en Doedag op 22 maart jl.:

Een kapotte netwerkkaart, opschonen van de computer, veilige wachtwoorden, de harde schijf in stukjes opdelen. De ICT-leerlingen van Landstede in Harderwijk draaiden er gisteren hun hand niet voor om.

Het was de tiende keer dat de school gastheer was voor de Leer- en Doedag van de SeniorenAcademie van de Hobby Computer Club. Emiel Snel van Landstede ziet de dag als een mooi leermoment voor zijn studenten. "Ze moeten denken als een klant, zich inleven in een klant, samenwerken, organiseren en niet de ICT-nerd zijn."

Klantvriendelijk
Die uitdaging konden de eerste- en derdejaarsleerlingen aangaan door het geven van presentaties en de oudere deelnemers aan de HCC-dag helpen bij technische of gebruiksproblemen met de computer. "Belangrijk daarbij is hoe je dingen uitlegt op klantvriendelijk niveau. Daarbij kan oud leren van jong en jong van oud."

Menselijk contact
Voor de 22-jarige Kim Bruning uit Lelystad, een van de tien vrouwelijke leerlingen op de opleiding, is dat contact met mensen juist heel belangrijk. "Hiervoor heb ik al twee opleidingen gedaan: kinderopvang en verzorging. Dat was allebei niks. Na een banentest kwam ik uit op ICT. Dat ligt me veel beter. Maar ik wil niet alleen maar in mijn eentje technisch bezig zijn. Onder de mensen zijn en communiceren maken het leuk."

Partitioneren
Adri Bos (72, uit Leusden) is maar al te blij met Bruning aan zijn zijde. Ze heeft hem geholpen de harde schijf in stukken te 'hakken', met een duur woord 'partitioneren'. "Dat vind ik toch een beetje gevaarlijk om zelf te doen. Bovendien had ik daar heel veel tijd voor nodig gehad en was ik bang dat alles in het Engels zou zijn."

De ICT-studente loste het probleem snel op. Alleen de Ziggo-mail doorzetten naar Outlook bleef nog even zonder oplossing. "Maar daar lig ik niet wakker van", bekent de senior die er thuis vijf desktops en een oude laptop op na houdt. "Als er eentje stuk gaat, kan ik altijd nog op de andere verder", legt hij uit.

Presentatie
Bruning moet afronden. Haar volgende opdracht is een presentatie geven voor een deel van de ongeveer 70 senioren die naar de Harderwijkse school zijn gekomen. Bos laat haar niet gaan zonder zijn favoriete computerspel te demonstreren. "Solitair, dat vind ik zo mooi. Ik heb het zeker al 5000 keer gespeeld."

Kijk voor de video op de website van destentor.nl