Na lang onderhandelen is de Europese Unie tot een akkoord gekomen over de maximale vergoeding die telecomproviders elkaar mogen rekenen voor roamingkosten. Vanaf 15 juni 2017 mogen providers geen geld meer vragen aan eindgebruikers voor het bellen, sms’en of internetten in EU-lidstaten.

Wel mogen Europese providers elkaar nog onderling roamingkosten in rekening brengen, al zijn die tarieven vastgesteld door de EU.

De maximumprijzen liggen allemaal lager dan oorspronkelijk voorgesteld werd. Een telefoongesprek mag nog maar maximaal 3,2 cent gaan kosten. Het versturen van een sms-bericht naar andere EU-lidstaten nog maar 1 cent. Daarnaast gaan de kosten voor mobiel internet flink dalen, het maximale tarief begint op 7,75 euro per gigabyte in juni 2017 en zal in 2022 zijn gedaald naar 2,50 euro.

De afspraken zijn nog niet helemaal formeel en moeten nog goedgekeurd worden door het Europees Parlement en door de telecomindustrie zelf. De verwachting is dat dit wel gaat lukken. Overigens melden critici van de plannen dat het afschaffen van de extra roamingkosten mogelijk leidt tot hogere kosten van abonnementen. Bedrijven zullen de misgelopen omzet immers moeten compenseren.

Bron: techzine.nl