De Windows 10 Jubileumupdate bevat enorm veel nieuwe functies. Bekijk hieronder een paar van de belangrijkste vernieuwingen.

Cortana - uw digitale persoonlijke assistent

Cortana staat klaar om u te helpen op meer plaatsen in Windows 10, met inbegrip van het vergrendelingsscherm. Als uw apparaat is vergrendeld, kunt u nog steeds uw kalender controleren ('Hoe ziet mijn agenda voor morgen eruit?') of stel Cortana belangrijke vragen ('Kun je beatbox gebruiken?').

En u hoeft niet langer meer taken op uw handen te schrijven om ze te onthouden, bijvoorbeeld de verjaardag van uw vader, maak herinneringen op basis van plaatsen, tijdstippen en zelfs personen. Cortana kan u eraan herinneren uw vader op een bepaald tijdstip te feliciteren met zijn verjaardag of om een taart te kopen als u in een supermarkt bent.

Baas over internet met Microsoft Edge

Microsoft Edge heeft zoveel updates, dat er een lijst voor nodig is om ze allemaal te vermelden:

1. Gebruik extensies om veilig te browsen en de manier van werken aan te passen aan uw persoonlijke voorkeur, met invoegtoepassingen als Office Online, Microsoft Translator en nog veel meer.

2. Schakel Cortana in om uw suggesties voor vergelijkbare afbeeldingen te tonen, of zelfs de songtekst weer te geven bij een muziekvideo die u op dat moment bekijkt.

3. Maak afzonderlijke tabbladen vast aan het startscherm voor snelle toegang.

4. Als u een touchscreen-apparaat hebt, kunt u sneller navigeren door naar links/rechts te swipen om achteruit/vooruit door de verschillende webpagina’s te lopen.

 

Creatief met Windows Ink

Windows Ink krijgt u de kracht van Windows in uw tabletpen en kunt u net zo schrijven op uw apparaat als op papier. Bovendien kunt u plaknotities maken, op een whiteboard tekenen en eenvoudig uw analoge gedachten in de digitale wereld delen. Windows Ink is geïntegreerd in apps zoals Kaarten, OneNote, Microsoft Edge en Office.

Een nieuw begin

Het menu Start is de plek waar u al uw apps en programma's kunt vinden. Pas het startscherm aan uw persoonlijke voorkeur aan en voeg de apps, tegels en lay-out toe die u nodig hebt om zo productief mogelijk te zijn.

Selecteer de knop StartWindows-logopictogram en dan Instellingen > Persoonlijke instellingen > Start om een startscherm te maken dat helemaal bij u past.

Raadpleeg Quick Start: Desktop at work (Snel aan de slag: bureaublad aan het werk; PDF-bestand, alleen in het Engels beschikbaar) voor meer hulp bij het personaliseren van Start en uw bureaublad.

Verbeterde meldingen in het actiecentrum

Het actiecentrum is verplaatst naar een nieuwe locatie in de hoek uiterst rechts op de taakbalk, en heeft een nieuw uiterlijk waarmee u helemaal naar eigen inzicht uw meldingen kunt ordenen.

U hoeft het actiecentrum niet meer te openen om te zien hoeveel meldingen u hebt: op het pictogram van het actiecentrum wordt aangegeven hoeveel meldingen op u wachten. Andere apps die zijn vastgemaakt aan de taakbalk, kunnen ook aangeven hoeveel meldingen u nog niet hebt gezien.

Aanmelden bij uw pc met een Microsoft Band of Windows Phone

Ontgrendel uw pc met een gekoppeld apparaat, zoals een Microsoft Band of een Windows Phone (bijvoorbeeld de Lumia 950 of Lumia 950XL).

Meer doen op het vergrendelingsscherm

Cortana is niet de enige nieuwe functie op het vergrendelingsscherm, u kunt nu muziek afspelen terwijl het apparaat is vergrendeld. Zo kunt u de actie van begin tot einde zelf sturen. Rechtsonder in het vergrendelingsscherm worden mediaknoppen weergegeven, en een afbeelding van het album of het nummer dat op dat moment wordt afgespeeld.

Bron: Microsoft Support