Virussen, malware en andere schadelijke software kunnen tot gevolg hebben dat de pc traag wordt. Andere tekenen dat er sprake is van virussen of malware, zijn onverwachte pop-upberichten, programma's die onverwacht automatisch worden gestart of het geluid van een harde schijf die voortdurend in gebruik is.

De beste manier om met virussen en schadelijke software om te gaan is om te proberen deze te voorkomen door antimalware- en antivirussoftware uit te voeren en up-to-date te houden. Zelfs als u voorzorgsmaatregelen neemt, kan uw pc nog steeds worden geïnfecteerd.

U kunt uw pc op virussen en andere schadelijke software scannen met behulp van Windows Defender, dat deel uitmaakt van Windows 10.

Op virussen scannen met Windows Defender

1. Selecteer de knop Start > Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Windows Defender > Windows         Defender openen.
2. Selecteer het tabblad Bijwerken > Definities bijwerken om te controleren of u het meest recente               definitiebestand hebt.
3. Selecteer het tabblad Start > Nu scannen en wacht tot Windows Defender klaar is met het scannen       op virussen en malware.

Ga, afhankelijk van de resultaten van het scannen, op een van de volgende manieren te werk:
Als Windows Defender een virus of malware vindt en dit niet kan verwijderen of in quarantaine kan plaatsen, neemt u contact op met de ondersteuning van Microsoft voor hulp.
Als er geen virussen worden gevonden, start u de pc opnieuw op en probeert u het prestatieprobleem van uw pc te reproduceren.

Scannen op malware en virussen met Windows Defender Offline

1. Sla alle documenten en alles wat u verder mogelijk open hebt op uw pc op.
2. Selecteer de knop Start > Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Windows Defender > Offline              scannen.
3. Uw pc wordt opnieuw opgestart en Windows Defender Offline wordt uitgevoerd om naar virussen en     malware te zoeken.

Het scannen kan ongeveer 15 minuten in beslag nemen. Vervolgens wordt de pc opnieuw opgestart. Probeer het prestatieprobleem te reproduceren.