Microsoft heeft na 36 jaar stilletjes de commandprompt verwijderd als standaardoptie voor het geven van opdrachten.

Wie bejaard genoeg is, kan het zich nog wel herinneren. Wilde je vroeger, in de tijden van het besturingssysteem MS-DOS, een programma opstarten of een overzicht krijgen van welke bestanden je sowieso op je pc had staan, dan moest je een commando intypen.

Een behoorlijk gebruikersonvriendelijke werkwijze die pc-gebruikers met de komst van Windows achter zich konden laten. Mac-gebruikers hadden al langer het voorrecht van een grafische user interface die ook voor normale stervelingen die niet allerhande codes uit hun hoofd wilden leren, direct te begrijpen was. Hoewel Microsoft met Windows een grafische schil over MS-DOS aanbracht, bleven delen van dit oerbesturingssysteem altijd aanwezig. Zoals de opdrachtprompt waar je tot op de dag van vandaag commando's kunt intypen.

Maar ook daar komt nu een eind aan, bericht ComputerWorld. De commandprompt (cmd.exe) maakt in de nieuwe Windows 10 Build 14971 plaats voor PowerShell als standaard command shell. Al blijft het voor de echte fans wel mogelijk om de oude commandprompt te blijven gebruiken.

Bron: bright.nl