Google TranslateGoogle gaat voor zijn vertaaldienst Translate vertalingen met neurale netwerken uitvoeren. Met Neural Machine Translation kan Google straks hele zinnen tegelijk vertalen doordat er rekening gehouden kan worden met de context van een zin. Hiermee worden zaken als grammatica en zinsvolgorde beter vertaald dan wanneer er puur naar losse woorden gekeken wordt.

Met de huidige techniek van Google Translate worden vertaalde zinnen doorgaans in dezelfde volgorde weergegeven als de originele bronzin. Dit is in sommige gevallen een groot probleem, want woordvolgorde kan flink verschillen per taal. Op termijn zou Googles nieuwe systeem net zo natuurlijk moeten gaan vertalen als een mens dat zou doen doordat het systeem automatisch blijft bijleren op basis van geslaagde teksten.

De nieuwe technologie wordt vanaf vandaag al toegepast op acht talen in Translate. Engels, Portugees, Spaans, Duits, Frans, Japans, Chinees, Koreaans en Turks zijn als eerste talen voorzien van de techniek. Deze talen zijn bij elkaar namelijk goed voor 35 procent van alle vertalingen die met Translate worden uitgevoerd. Wanneer Nederlands als taal aan de beurt is is nog onbekend. Op termijn zouden alle 103 talen in het systeem gebruik moeten maken van neurale netwerken.

Bron: androidplanet.nl