Afdrukken

Windows 10 wordt na een herinstallatie automatisch geactiveerd. Hierbij wordt de hardwarematige 'vingerafdruk' van de computer naar de activatie-server van Microsoft verzonden om te controleren of er voor de betreffende computer een Windows-licentie is geregistreerd. Wordt echter de processor of het moederbord vervangen dan zijn activatieproblemen te verwachten, met als gevolg dat de Windows-licentie in rook opgaat. Met een beetje geluk kan de licentie nog worden hersteld middels een telefonische activatie waarbij uiteindelijk via een medewerker van Microsoft de activatie kan worden hersteld, maar garantie is er allerminst...

Windows-licentie koppelen aan het Microsoft-account
Sinds de Windows 10 Anniversary Update is gelukkig wat aan dit onrecht te doen. Door de Windows 10-licentie eerst aan een Microsoft-account te koppelen, kan de licentie altijd weer via dit account in ere worden hersteld. De Windows-licentie is via Instellingen, onderdeel Bijwerken en beveiliging, sub Activering, link Account toevoegen aan een Microsoft-account te koppelen. Wordt nog niet met dit Microsoft-account aangemeld op Windows dan wordt daarna ook nog het wachtwoord van het gebruikersaccount gevraagd. Een succesvolle koppeling is te herkennen aan de melding Windows is geactiveerd met een digitale licentie die is gekoppeld aan uw Microsoft-account.

Windows opnieuw activeren
Na het vervangen van de hardware verloopt het opnieuw activeren van Windows via de probleemoplosser, te openen via de sub Activering, optie Problemen oplossen. Open de optie Ik heb onlangs hardware op dit apparaat gewijzigd en geef het Microsoft-account op waaraan de licentie is gekoppeld. Selecteer vervolgens de betreffende computer uit de lijst met gekoppelde apparaten zodat deze opnieuw geactiveerd kan worden. De ervaring moet nog leren of deze methode ook kan worden gebruikt om een licentie naar een compleet nieuwe computer over te zetten.

Bron: schoonepc.nl