Printen zonder inkt, het zou een fantastische doorbraak zijn. Nooit meer klooien met cartridges, altijd kunnen printen en geen kassabonnetjes meer die na twee weken verbleekt zijn. Inkless, een nieuwe printmethode die door Delfts bedrijf Tocado is bedacht, zou dit allemaal mogelijk moeten maken. Wel alleen nog in zwart-wit, dat wel, maar het begin is er en de methode die de ex-TU Delfters bedacht hebben zou de printwereld op zijn kop kunnen zetten.

De technologie is vastgelegd in meerdere patenten, die de methodes vastleggen die er voor zorgen dat Inkless niet zoals andere inktloze technieken maar beperkt bruikbaar is. Kassabonnetjes worden op dit moment bijvoorbeeld ook zonder inkt afgedrukt, maar dat merk je ook als je er eentje probeert te lezen die ouder is dan een paar weken. Niet alleen doet het nieuwe proces dat beter, het is inmiddels ook even snel en behaalt dezelfde resolutie als conventionele print-standaarden, zonder dat er een speciale coating op het papier nodig is die papieren kassabonnetjes wel hebben. Het bedrijf is daarmee naar eigen zeggen klaar voor de volgende stap: opschalen.

De markt voor print is groot: niet alleen consumenten zouden het fijn vinden om een printer te hebben waar geen cartridges voor gekocht hoeven te worden, ook kantoren en markten zoals de reclame- en verpakkingsindustrie zouden een printer die nooit bijgevuld hoeft te worden in de armen sluiten.

Niet alleen is het handig, de overstap naar printen zonder cartidges, toners en coatings is uiteindelijk ook een stuk milieuvriendelijker dan de huidige situatie. Tocado zegt niets over de milieu-impact van het carboniseren van papier, maar stelt dat het in elk geval minder is dan nu.

Bron: dutchcowboys.nl