Tijdens de activering wordt gecontroleerd of uw exemplaar van Windows legitiem is en niet wordt gebruikt op meer apparaten dan op grond van de licentievoorwaarden voor Microsoft-software is toegestaan. Afhankelijk van hoe u uw exemplaar van Windows 10 hebt verkregen, wordt bij activering gebruikgemaakt van een digitale licentie of een productcode van 25 tekens.
 
Een digitale licentie (digitale rechten genoemd in Windows 10 versie 1511) is een activeringsmethode in Windows 10 waarbij u geen productcode hoeft in te voeren.
 
 Hoe u in bezit bent gekomen van Windows 10 Methode voor activering

U hebt een gratis upgrade naar Windows 10 uitgevoerd op een in aanmerking komend apparaat waarop een legitiem exemplaar van Windows 7 of Windows 8.1 was geïnstalleerd.

 

Digitale licentie

U hebt een legitiem exemplaar van Windows 10 gekocht in de Windows Store en Windows 10 geactiveerd.

 

Digitale licentie

U hebt een upgrade voor Windows 10 Pro gekocht in de Windows Store en Windows 10 geactiveerd.

 

Digitale licentie

U bent een Windows Insider en u hebt een upgrade uitgevoerd naar de nieuwste Insider Preview-versie van Windows 10 op een in aanmerking komend apparaat waarop een geactiveerde eerdere versie van Windows en Windows 10 Preview was geïnstalleerd.

 

Digitale licentie

U hebt een exemplaar van Windows 10 gekocht bij een geautoriseerde detailhandelaar.

 

Productcode
(Op een etiket in de doos met Windows 10. Er worden een digitale licentie aan uw apparaat verleend voor Windows 10 op basis van de geldige productcode die u hebt ingevoerd.)
 
U hebt een digitale uitgave van Windows 10 gekocht bij een geautoriseerde detailhandelaar.
Productcode
(In de bevestigingsmail die u hebt ontvangen na het kopen van Windows 10 of in een digitale kluis die toegankelijk is via de website van de detailhandelaar. Er worden een digitale licentie aan uw apparaat verleend voor Windows 10 op basis van de geldige productcode die u hebt ingevoerd.) 
 
U hebt een Volume Licensing-overeenkomst voor Windows 10 of een MSDN-abonnement
Productcode
(Beschikbaar via de webportal voor het programma.)
 
U hebt een nieuw apparaat gekocht waarop Windows 10 is geïnstalleerd.
Productcode
(Vooraf geïnstalleerd op uw apparaat, opgenomen in de verpakking van het apparaat of vermeld op een kaart of een het Certificaat van Echtheid (CvE) aangebracht op het apparaat.)

 

Bron: Microsoft support.