Internet of thingsDe technologische innovatie gaat snel. Er komen steeds meer apparaten en systemen op de markt die ons dagelijks leven in de toekomst kunnen ondersteunen. Een veel gehoorde term is Internet of Things. De betekenis is eigenlijk vrij simpel: internet der dingen. Bij internet der dingen gaat het over alledaagse apparaten die wij allemaal in en rond het huis gebruiken. Deze apparaten worden verbonden met het WiFi-netwerk en wisselen gegevens uit. Pas dan worden het slimme apparaten! De verwachting is dat in een paar jaar in ieder huis minimaal 100 sensoren komen die alle-maal informatie verzamelen over ons gedrag.

Dat laatste klinkt misschien nog als een ver van je bed show. Er zijn al wel een paar leuke en vaak nog best betaalbare Internet of Things toepassingen die vandaag de dag al gebruikt kunnen worden. We zetten ze hieronder op een rij:

Verlichting

Sfeervolle verlichting die je zelf bedient met je smartphone nog voordat je het huis in loopt. Verlichting die je afstemt op de activiteit (lezen, muziek luisteren) of sfeer in huis. Een goed voorbeeld van ‘slimme verlichting’ is de Philips Hue. Deze LED lamp is eenvoudig aan te sluiten op het WiFi net-werk en wordt bedient met een smartphone. Waar je ook bent kan je hiermee het licht in huis bedienen en gaat de verlichting automatisch aan of uit wanneer je je huis binnenkomt of verlaat.

 

Veiligheid

Er zijn tal van 'slimme' sloten op de markt verkrijgbaar die je met je smartphone kunt openen en sluiten. Hiermee kun je dus een slot via internet op afstand bedienen. Het gaat zelfs zover dat dit slimme slot automatisch open gaat wanneer jij als eigenaar van de woning aan komt rijden of lopen. Deze techniek werkt op basis van bluetooth-technologie. Uiteraard kun je gasten en of vrienden een code geven waarmee ze via hun smartphone de deur kunnen openen.
Een leuke toevoeging is de slimme deurbel! Hoe leuk is het dat je wanneer je bijvoorbeeld op vakantie bent en je op de piste staat via je smartphone tegen de TNT-bezorger kunt praten die net bij jou thuis aanbelt?!

Koffie

Zelfs kan je tegenwoordig je koffiezetapparaat verbinden. De Saeco GranBaristo Avanti is het eerste volledig automatische koffiezetapparaat ter wereld met een Bluetooth-verbinding. Met je smartphone of tablet kun je in de app je favoriete kopje koffie samenstellen en vervolgens zetten.

Bron:Telfort.