Wiki logo big nlDe Nederlandstalige versie van Wikipedia viert zondag zijn vijftiende verjaardag. Het allereerste artikel dat op de online encyclopedie verscheen, kent de titel 'Definitie', maar sindsdien zijn er ruim 1,8 miljoen artikelen bijgekomen.

Met het bereiken van de leeftijd van 15 jaar is de Nederlandstalige Wikipedia ongeveer een half jaar jonger dan de Engelstalige variant, die als eerste werd opgericht in januari 2001. Ter gelegenheid van de verjaardag heeft het Nederlandse Wikipedia-team onderzocht wat het oudste artikel is; dat is het artikel 'Definitie', gevolgd door 'Ollekebolleke'. Daarnaast merkt de online encyclopedie op dat het artikel 'Oudste mens' het vaakst bewerkt is, met 7024 bewerkingen. Wat de meest bezochte Wiki-pagina is, heeft de organisatie niet bekendgemaakt.

In totaal kent de Nederlandstalige Wikipedia 1,8 miljoen artikelen, maar dat aantal neemt nog gestaag toe. Overigens kent de Engelse variant aanzienlijk meer content, met meer dan vijf miljoen artikelen. Gezamenlijk hebben de 292 taalversies van Wikipedia meer dan 40 miljoen artikelen. De online encyclopedie is een van de meest populaire websites in de wereld. Honderden miljoenen mensen wereldwijd bezoeken de website maandelijks, terwijl er meer dan 70.000 vrijwilligers actief zijn bij het schrijven van de content.

De Amerikaanse ondernemer Jimmy Wales richtte Wikipedia op, samen met Larry Sanger. Een eerdere versie van de online encyclopedie, onder de naam Nupedia, werd nog samengesteld door een team van redacteuren. Daarna kwam Wales echter in aanraking met het Wiki-concept, waarna Wikipedia het levenslicht zag.

Bron:Tweakers.