Afdrukken

Veilig InternettenHet is vandaag Nationale Verander je Wachtwoorden Dag. Een goed moment dus om al uw wachtwoorden eens te wijzigen. En wij Nederlanders kunnen zo'n dag ook wel goed gebruiken, want uit onderzoek van Tweakers blijkt dat we niet goed omgaan met wachtwoorden op het web.

Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau DirectResearch en zij hebben ruim duizend landgenoten ondervraagd. Hieruit bleek dat een ruime meerderheid moeite heeft met het onthouden van meerdere wachtwoorden. Daarnaast gaf zeventig procent van de ondervraagden aan dat ze het als 'bijna onmogelijk' zien om voor elke dienst een nieuw wachtwoord te verzinnen.

Omdat we het moeilijk vinden om steeds weer een nieuw wachtwoord te bedenken, kiest meer dan zestig procent ervoor om wachtwoorden te hergebruiken. Daarnaast gebruiken we vaak ook veel te makkelijke wachtwoorden. Hierbij moet u denken aan kinderlijk eenvoudige wachtwoorden zoals 123456, wachtwoord of uw eigen naam. Herkenbaar?

 

Opschrijven en bewaren

Daarnaast zien we dat er een groot verschil is tussen jongeren en ouderen wanneer het om wachtwoorden gaat. Meer dan tachtig procent van de jongeren onder de twintig jaar kiest ervoor om één wachtwoord te gebruiken voor verschillende diensten. Dit in tegenstelling tot de mensen van 66 jaar en ouder. Slechts de helft van deze mensen maakt meerdere keren gebruik van één password. Volgens de onderzoekers zou dit komen doordat jongeren meer gebruik maken van ezelsbruggetjes, terwijl ouderen het gewoon opschrijven en bewaren.

Ook zien we in de resultaten van het onderzoek dat nog geen tien procent van de ondervraagden gebruik maakt van hulpsoftware om wachtwoorden te onthouden. Daarnaast denken veel mensen dat een wachtwoord alleen maar sterk is op het moment dat het combinatie van cijfers, letters en leestekens bevat. Slechts vijf procent weet dat een lange zin als wachtwoord net zo veilig is.

Bron:Dutchcowboys

Hits: 1090