Wat is een VPN dienst?

VPN staat voor virtual private network (ofwel virtueel privaat netwerk). Dit is een beveiligd netwerk van verschillende computers op verschillende locaties. Grote bedrijven, onderwijsinstellingen en overheidsinstanties maken vrijwel altijd gebruik van een VPN. Zo kunnen mensen vanaf verschillende locaties veilig op het bedrijfsnetwerk komen. Een VPN verbinding gebruikt meestal het internet om zo'n beveiligde connectie te leggen. De beveiliging bestaat uit het versleutelen van het dataverkeer. Een VPN connectie kan ook gebruikt worden om via een VPN server het internet op te gaan. Dit betekent dat alle internetverkeer langs een VPN server gaat: deze server haalt de gewenste data op - bijvoorbeeld een website - en stuurt deze versleuteld naar je computer. 

Waarom een VPN dienst gebruiken?

1. Om veilig gebruik te maken van publieke netwerken, bijvoorbeeld in cafés, hotels. flex werkplekken, bibliotheken en openbaar vervoer. Het internetverkeer op dit soort netwerken is door hackers gemakkelijk af te luisteren. Met een VPN verbinding voorkom je dit: je internetverkeer wordt geheel versleuteld.

2. Om geografische blokkades op internet te omzeilen. Bijvoorbeeld om films en tv-uitzendingen te bekijken op buitenlandse websites, of om toegang te hebben tot websites die ontoegankelijk zijn gemaakt (zoals Facebook in China).

 

3. Om je privacy beter te beschermen. Bedrijven maken profielen van je aan op basis van je ip-adres. Wanneer je via een VPN dienst op internet gaat is dit niet mogelijk. Ook kan je internet provider niet zien welke websites je bezoekt en kunnen deze gebruiksgegevens niet door derden worden opgevraagd.

Hoe werkt het?

De VPN provider biedt meestal speciale software aan - en een gebruikershandleiding - waarmee je gemakkelijk een beveiligde verbinding kan maken. Je gaat op internet door in te loggen op de VPN software met je gebruikersnaam en wachtwoord.

VPN protocollen

Er zijn verschillende protocollen om een VPN verbinding tot stand te brengen. De aanbieder van het VPN netwerk bepaalt gewoonlijk welk protocol er wordt gebruikt, en soms is er keuze uit meerdere protocollen. De veiligste optie is het OpenVPN protocol met een 256-bit versleuteling. Het PPTP protocol kun je beter vermijden, dit is minder veilig.