Velen van ons hebben vaak nog oude Digitale video-bandjes in hun bezit en zouden die alsnog heel graag willen digitaliseren.

De techniek vliegt vooruit, dus soms werken onze oude apparaten vaak niet meer met de hedendaagse apparatuur.

Vooral als je kostbare familie momenten op de DV bandjes hebt staan is dat jammer.

Ons lid Nel Muro ging zich verder verdiepen in de mogelijkheden en schreef er een review over.

In Windows 7 werkte het allemaal prima en zodra ik met pensioen ging besloot ik al mijn banden te gaan digitaliseren. Helaas werkte het niet meer. De camera werd niet meer herkend door Windows 10. Veel gezocht in forums en op internet, helaas liep dat op niets uit.

Enkele weken geleden legde ik het probleem nog eens voor aan Jan van der Pluijm van  HCC Capelle, hij gaf me de tip om de Legacy driver (stuurprogramma) voor de firewire kaart te downloaden, zie de stap voor stap  beschrijving op de volgende website:

https://www.studio1productions.com/Articles/Firewire-1.htm

De uitleg is in het Engels maar makkelijk via je browser te vertalen.

In mijn nieuwe computer van 6-1-2021 had ik gelukkig toch nog  een firewire kaart in laten bouwen omdat de camera een firewire verbinding had. Ook nog de blu ray brander/speler vanuit mijn vorige computer laten overzetten in de nieuwe computer.

Nu de software kwestie.

De huidige versie van het software programma, Picture Motion Browser van Sony dat nodig is om de digitale videobanden in je computer in te lezen, ondersteunt helaas mijn oude camera (HDR-HC 9 van 2010) niet meer.

Gelukkig had ik de bijgeleverde CD met software nog bewaard waarop de oude versie van Sony’s Picture Motion browser Versie 3.0.06 stond, deze heb ik geïnstalleerd op mijn nieuwe computer met Windows 11.

Inlezen van de camera banden  met behulp van mijn videomontageprogramma Magix Video de Luxe premium 2022 lukte helaas niet, maar de ingelezen bestanden met Picture Motion browser van Sony kunnen gewoon bewerkt worden in Magix Video de Luxe 2022.

Mijn oude nog werkende XP computer (die ik nog steeds had bewaard) had ook een firewire kaart. Hierop kon ik de camera ook nog uitlezen na installatie van de CD met software bleek later. Waarschijnlijk  werkt het op een oude computer met Windows 7 ook nog, maar deze had ik inmiddels niet meer in mijn bezit.

Mochten er nog vragen zijn, neem gerust contact op.

Veel succes!

Nel Muro

HCC Capelle aan den IJssel