Schiphol appMet de nieuwe versie van de Schiphol Airport-app is nu ook indoor navigeren mogelijk, dankzij 2000 draadloze zendertjes op de luchthaven.

Een probleem met navigeren via het satellietsysteem GPS is dat het signaal niet over en altijd is te ontvangen. Tussen hoge gebouwen en in bossen of bergen is het signaal soms te zwak of helemaal afwezig en kan je je locatie niet goed met alleen gps bepalen. Binnenshuis is het zelfs helemaal niet mogelijk zonder allerlei hulpmiddelen. En juist indoor navigeren kan zo handig zijn, bijvoorbeeld in grote winkelcentra of op luchthavens.

Schiphol nu vol met iBeacons

Schiphol heeft zijn Airport-app vandaag geüpdate zodat je nu wel je weg op de luchthaven kan vinden. Omdat voor elkaar te krijgen zijn maar liefst tweeduizend Beacons over de luchthaven verspreid. Deze Beacons zijn draadloze zendertjes die ervoor zorgen dat de locatiebepaling nu met een nauwkeurigheid tot 5 meter mogelijk is. Eerdere testen met wifi-locatiebepaling bleken te onnauwkeurig.

Dankzij die verbeterde locatiebepaling kan je als passagier op de luchthaven je weg vinden naar winkels, gates en restaurants. Overigens is de bijbehorende plattegrond ook opgewaardeerd en sluit beter aan bij dit nieuwe 'Indoor Wayfinding'. Schiphol is één van de eerste luchthavens die Wayfinding integreert in zijn app.

Indoor navigeren dankzij led-lampen

Overigens zijn beacons niet de enige manier om indoor wayfinding te realiseren. Philips experimenteert in een Franse supermarkt met Visible Light Communications (VLC), ook wel LiFi genoemd. Shoppers kunnen in de supermarkt via een app op hun smartphone door de schappen navigeren op zoek naar producten. VLC werkt op basis van ledlampen die onzichtbaar snel aan en uit knipperen en daarmee via licht locatiedata in de vorm van nulletjes en eentjes (aan en uit) naar de camera van je smartphone seinen.

Bron: Bright.nl