Sinds 15 januari 2020 is Windows 10 uitgerust met een compleet nieuwe versie van de browser Microsoft Edge. Deze nieuwe versie is (net als de populaire browser Chrome) gebaseerd op het open source-project Chromium, vandaar dat er veel gelijkenis is tussen beide browsers. Edge wordt continu doorontwikkeld, er zullen dan ook regelmatig nieuwe functies worden toegevoegd.

Startpagina

De standaard startpagina van Edge bevat het zoekvenster van Bing, met daaronder enkele snelkoppelingen naar uitgelichte pagina's en tot slot een overzicht met nieuwtjes van de nieuwspagina van Microsoft. De stijl van deze startpagina is naar je behoefte aan te passen via het tandwiel (rechts bovenin de pagina), bijvoorbeeld in Informatief. Wil je de standaard startpagina wijzigen, bijvoorbeeld in de zoekmachine Google? Dit is in te stellen via de knop Instellingen en meer, optie Instellingen, sub Bij opstarten, activeer de optie Een nieuwe pagina of pagina's openen, knop Een nieuwe pagina toevoegen (bijvoorbeeld www.google.nl of web.whatsapp.com). Op dezelfde wijze kunnen extra pagina’s worden toegevoegd (bijvoorbeeld de webversie van WhatsApp: web.whatsapp.com).

Tabbladen

De knop met het plusteken bovenin het venster opent een extra tabblad met de standaard Edge-pagina. De standaard pagina van een nieuw tabblad is vooralsnog alleen met een extensie als New Tab Redirect (download: https://chrome.google.com/webstore/) in een zelfgekozen pagina te wijzigen. Door middel van slepen is de volgorde van de tabbladen te wijzigen of een tabblad in een nieuw venster te openen.

 

De volgende sneltoetsen zijn interessant bij het gebruik van tabbladen:

  • CTRL-T: nieuw tabblad openen (met startpagina)
  • CTRL-SHIFT-T: een per ongeluk gesloten tabblad herstellen
  • CTRL-(SHIFT-)TAB: bladeren door de geopende tabbladen
  • CTRL+ scrollwiel muis : in- en uitzoomen
  • CTRL + klik op link : link in nieuw tabblad openen
  • SHIFT + klik op link : link in nieuw venster openen

Hardop voorlezen

Een bijzondere feature van Edge is het hardop voorlezen van webpagina's en (de meeste) PDF-bestanden. Ideaal voor dyslectici en slechtzienden, maar ook handig om het voorlezen te combineren met andere werkzaamheden! De spraakfunctie wordt als volgt geactiveerd: klik met recht op het eerste woord van de voor te lezen tekst en activeer via het contextmenu de optie Hardop voorlezen. Met het activeren van de voorleesfunctie wordt een werkbalk aan Edge toegevoegd met opties voor het pauzeren, voor- of achteruit spoelen en hervatten. Via de knop Spraakopties zijn de voorleessnelheid en de voorleesstem te wijzigen. Vooralsnog bevat Edge slechts één Nederlandse stem.

Zoeken

Met de toetscombinatie CTRL-F of via de knop Instellingen en meer, optie Op pagina zoeken wordt de zoekbalk geopend waarmee de geopende webpagina eenvoudig is te doorzoeken. Door de zoekopdracht in de adresbalk te typen, wordt een zoekactie op internet uitgevoerd. Standaard wordt hiervoor de zoekmachine Bing gebruikt, deze is via de knop Instellingen en meer, optie Instellingen, sub Privacy en services, optie Zoekprogramma dat in de adresbalk wordt gebruikt eventueel te wijzigen in Google (via de optie Zoekprogramma's beheren zijn zelf zoekmachines toe te voegen).

Favorieten

Via Deze pagina toevoegen aan favorieten (de knop met de ster rechts in de adresbalk)  is de actieve webpagina toe te voegen aan de lijst met favoriete webpagina's. De opgeslagen favorieten zijn toegankelijk via de knop met de ster achter drie horizontale lijnen (rechts van de adresbalk). Maak hier eventueel mappen aan om de favorieten te ordenen: volg de link Favorieten beheren, klik met rechts op een leeg gedeelte van het favorieten-overzicht, optie Map toevoegen en versleep de opgeslagen favorieten hiernaartoe.

Zelf geef ik er de voorkeur aan om veel geraadpleegde pagina's toe te voegen aan de Werkbalk Favorieten (te activeren via de knop Instellingen en meer, optie Favorieten, optie Werkbalk Favorieten weergeven): deze werkbalk wordt direct onder de adresbalk weergegeven zodat de daaraan vastgepinde favoriete webpagina’s snel geopend kunnen worden. Nieuwe pagina's worden aan de werkbalk toegevoegd via de ster in de adresbalk, kies bij Map voor Werkbalk Favorieten, knop Gereed. Klik desgewenst met rechts op een opgeslagen favoriet, optie Alleen pictogram weergeven om alleen het icoon van de vastgepinde favoriet weer te laten geven. Interessante pagina's kunnen eventueel ook aan de taakbalk worden vastgemaakt via de knop Instellingen en meer, optie Meer hulpprogramma's, optie Aan taakbalk vastmaken.

Extensies

Door extensies te installeren (via de knop Instellingen en meer, optie Extensies, link Extensies uit de Microsoft Store installeren) zijn extra functies aan Edge toe te voegen. Door de optie Sta extensie van andere winkels toe te activeren zijn ook de extensies uit de Chrome Web Store (https://chrome.google.com/webstore) te installeren. Er zijn dus direct een grote hoeveelheid invoegtoepassingen beschikbaar! Voor de installatie van elke extensie wordt toestemming gevraagd voor de toegang tot privacygevoelige gegevens, zoals in de afbeelding is te zien voor de extensie Ghostery (voor het blokkeren van advertenties en trackers, als alternatief voor het aanpassen van het HOSTS-bestand).

Openen van en afdrukken naar een PDF-bestand

Edge is de standaard PDF-lezer van Windows 10, er hoeft dus geen alternatieve software meer geïnstalleerd te worden voor het lezen van PDF-bestanden (zoals Adobe Acrobat of Foxit Reader). Omdat Windows 10 tevens over een ingebouwde PDF-printer beschikt, kunnen webpagina's eenvoudig als PDF-bestand worden opgeslagen (via de knop Instellingen en meer, optie Afdrukken, printer Microsoft Print to PDF). Het is wel jammer dat de PDF-bestanden niet kunnen worden beveiligd en de kwaliteit niet kan worden aangepast, zoals alternatieve PDF-printers dat wél kunnen.

Privacy-gerelateerde instellingen

Edge biedt via de knop Instellingen en meer, optie Instellingen, sub Privacy en services de mogelijkheid om je online privacy te beschermen door middel van traceringspreventie. Hiermee worden de bekende trackers (oftewel advertentienetwerken) geblokkeerd zodat er geen persoonlijk gemaakte advertenties meer worden weergegeven. Door deze optie te wijzigen van Gebalanceerd in Strikt worden vrijwel alle op websites gebruikte trackers geblokkeerd, met het risico dat sommige sites niet meer functioneren. Via de optie Geblokkeerde trackers is in te zien hoe vaak elk advertentienetwerken is geblokkeerd en via de optie Uitzonderingen zijn websites uit te sluiten zodat ze naar wens blijven functioneren.

Via het onderdeel Browsegegevens wissen, knop Kies wat u wilt wissen kunnen de browsegeschiedenis, downloadgeschiedenis, cookies en vele andere zaken worden gewist. Hierbij moet een tijdsbereik worden ingesteld zodat de gegevens varierend van het afgelopen uur, dag, week, maand tot alle gegevens gewist kunnen worden. Via de optie Selecteer wat u wilt wissen telkens wanneer u de browser sluit kan selectief de browsegeschiedenis na elk gebruik worden gewist.

Edge kan wachtwoorden voor websites opslaan in de beveiligde omgeving (kluis) van het Microsoft-account zodat deze niet meer op elk afzonderlijk apparaat ingevoerd hoeven te worden. De opgeslagen wachtwoorden zijn te beheren via de knop Instellingen en meer, optie Instellingen, sub Profielen, optie Wachtwoorden (de wachtwoorden zijn met het oog-icoontje in te zien). Let op: dit is een andere wachtwoordkluis dan die van Windows zelf (toegankelijk via het configuratiescherm, onderdeel Referentiebeheer, onderdeel Webreferenties). Op vergelijkbare wijze zijn de op formulieren ingevulde adressen en creditcards toegankelijk.

InPrivate-navigatie

De InPrivate-navigatie-functie zorgt ervoor dat de tijdens een internetsessie ingevoerde gegevens niet worden opgeslagen en alle gegevens over bezochte websites (zoals cookies, tijdelijke internetbestanden, etc.) na afsluiten van Edge weer worden gewist. Zo wordt voorkomen dat andere gebruikers van de computer kunnen achterhalen welke websites zijn bezocht (in de volksmond wordt deze optie nog wel eens 'de pornoknop' genoemd...). Een InPrivate-sessie is eenvoudig te activeren via de knop Instellingen en meer, optie Nieuw InPrivate-venster. Links in de menubalk van het nieuw geopende Edge-venster is te zien dat InPrivate-navigatie actief is.

Snelkoppeling naar een webpagina maken

Microsoft Edge kan webpagina’s eenvoudig als snelkoppeling vastmaken aan de Werkbalk Favorieten (knop met de ster), aan de taakbalk (knop Instellingen en meer, optie Meer hulpprogramma's, optie Aan taakbalk vastmaken). Helaas heeft Edge geen optie om snelkoppelingen op het bureaublad te plaatsen, het lukt echter alsnog door het icoontje in de adresbalk (welke bij een met HTTPS beveiligde pagina is vervangen door een slotje) naar het bureaublad te slepen.

Problemen met Edge oplossen

Start Edge niet meer op of zijn er andere onoplosbare problemen, reset Edge dan naar de standaard instellingen.

Bron: schoonepc.nl