Hoewel Windows 7 ook na 14 januari nog prima functioneert, zullen de veiligheidsrisico's gaandeweg toenemen.

Complexe software bevat namelijk vrijwel altijd nog niet ontdekte fouten waar potentieel misbruik van gemaakt kan worden. Zolang het product nog wordt ondersteund, worden nieuw ontdekte fouten vaak snel gerepareerd. Deze 'reparatieservice' vervalt echter vanaf het moment dat de ondersteuning stopt. En dat zorgt voor veel veiligheidsrisico’s.

Windows 7 lijkt onder de motorkap immers sterk op latere Windows-versies, de kans is dus groot dat nog in Windows 10 aan te treffen fouten óók in Windows 7 aanwezig zijn. Dit maakt het voor kwaadwillenden vrij eenvoudig om er misbruik van te maken. Het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat veelgebruikte privacygevoelige webdiensten (zoals telebankieren, overheidsdiensten e.d.) uit veiligheidsoverwegingen ontoegankelijk zullen worden voor Windows 7-gebruikers.

Kortom: maak je gebruik van een (op het internet aangesloten) Windows 7-installatie dan doe je er verstandig aan om over te stappen op een moderner besturingssysteem. Dat kan door Windows 7 gratis te upgraden naar Windows 10, óf door een nieuwe pc te kopen.

Bron: SchoonePC