De prijs van printerinkt steekt, met een gemiddelde literprijs van 2900 euro, met kop en schouders uit boven de prijs van andere kostbare vloeistoffen, zoals alcohol, benzine en parfum. Dit blijkt uit onderzoek van beslist.nl.

Inkt is het nieuwe vloeibare goud

Er zijn meerdere vloeistoffen die de bijnaam ‘het vloeibare goud’ claimen. Er is er echter maar één die het verdient: printerinkt. Zwarte printerinkt kost per milliliter 2,57 euro en printerinkt in kleur kost gemiddeld zo’n 3,23 per milliliter.

Deze gemiddelde prijzen van inkt zijn aanzienlijk hoger dan de prijzen per milliliter van onder andere bier (0,0023 euro), ruwe olie (0,0004 euro), benzine (0,0017 euro), donorbloed (0,21 euro) en zelfs Chanel No. 5 Eau de Parfum (1,06 euro). Als iemand zijn of haar auto zou voltanken met zwarte inkt in plaats van Euro 95, zou ongeveer €115.000 afgerekend moeten worden.

Milieuvriendelijk en goedkoop printen

Besparen op de printkosten kan al door een ander lettertype te gebruiken. Dit is tevens milieuvriendelijker. Sommige lettertypen verbruiken tot wel 2 of 3 keer zoveel inkt als andere lettertypen. Beslist.nl berekende het inktverbruik van een aantal lettertypen ten opzichte van één van de meest bekende lettertype, Arial.

Gebleken is dat het lettertype ‘Impact’ 104,2% meer inkt verbruikt dan Arial. Daarentegen verbruikt ‘Ryman Eco’ 31,6% minder inkt dan Arial en Ryman Eco is daarmee het meest milieuvriendelijke lettertype.

Alle onderzoeksresultaten zijn te vinden op: https://www.beslist.nl/info/Inkt.html