Nieuws

Artikel in de gemeentelijke Stadskrant van Rotterdam:

knipsel


Voor veel computergebruikers is de cloud een wazige wolk. Deze presentatie legt u uit wat de cloud is, wie de cloud levert, de veiligheid van de cloud en hoe u de cloud gebruikt.
Wat is de Cloud?
Bij het opkomst van internet was het een netwerk waar websites konden worden bekeken, net als een prikbord waar geen eigen boodschappen op geprikt kunnen worden. Met de komst van web2.0 kregen gebruikers de mogelijkheid om gegevens te up- en downloaden. Hiermee ontstond ook de mogelijkheid om internet als opslagmedium voor uw bestanden te gebruiken. Voorwaarde hiervoor is de beschikbaarheid van voldoende geheugen en toestemming van de eigenaar.
De cloud is wat betreft functionaliteit en gebruik niets anders dan extra opslagcapaciteit / geheugen voor uw bestanden. Het kent wel wat verschillen ten opzichte van de gebruikelijke harddisk. Het extra geheugen kan zijn geheugen beschikbaar in het eigen netwerk met een NAS “Network Attached Storage” of extern geheugen.

Sinds 15 januari 2020 is Windows 10 uitgerust met een compleet nieuwe versie van de browser Microsoft Edge. Deze nieuwe versie is (net als de populaire browser Chrome) gebaseerd op het open source-project Chromium, vandaar dat er veel gelijkenis is tussen beide browsers. Edge wordt continu doorontwikkeld, er zullen dan ook regelmatig nieuwe functies worden toegevoegd.

Startpagina

De standaard startpagina van Edge bevat het zoekvenster van Bing, met daaronder enkele snelkoppelingen naar uitgelichte pagina's en tot slot een overzicht met nieuwtjes van de nieuwspagina van Microsoft. De stijl van deze startpagina is naar je behoefte aan te passen via het tandwiel (rechts bovenin de pagina), bijvoorbeeld in Informatief. Wil je de standaard startpagina wijzigen, bijvoorbeeld in de zoekmachine Google? Dit is in te stellen via de knop Instellingen en meer, optie Instellingen, sub Bij opstarten, activeer de optie Een nieuwe pagina of pagina's openen, knop Een nieuwe pagina toevoegen (bijvoorbeeld www.google.nl of web.whatsapp.com). Op dezelfde wijze kunnen extra pagina’s worden toegevoegd (bijvoorbeeld de webversie van WhatsApp: web.whatsapp.com).

Tabbladen

De knop met het plusteken bovenin het venster opent een extra tabblad met de standaard Edge-pagina. De standaard pagina van een nieuw tabblad is vooralsnog alleen met een extensie als New Tab Redirect (download: https://chrome.google.com/webstore/) in een zelfgekozen pagina te wijzigen. Door middel van slepen is de volgorde van de tabbladen te wijzigen of een tabblad in een nieuw venster te openen.

Heb je last van een minder goede wifiverbinding? Of zit je op hetzelfde kanaal als je buurman?
Eén van de oplossingen kan zijn het kiezen van een ander wifi kanaal.
Maar hoe doe je dat?

  • Herstart je router zodat deze zelf het kanaal kiest dat op dat moment het beste is. Het modem kiest uit 1, 6 of 11. Deze kanalen overlappen elkaar niet en hebben de minste kans op storing
  • Wil je zelf het kanaal kiezen op de 2,4 GHz-frequentieband, omdat je buurman bijvoorbeeld op hetzelfde kanaal zit? Verander dan van kanaal. We adviseren wel om kanaal 1, 6 of 11 te gebruiken. Er zijn diverse tools en apps waarmee je kunt bepalen welk kanaal het beste is. Bijvoorbeeld de Wifi Analyser app voor Android-toestellen en het programma inSSIDer.

Vandaag stopt Microsoft officieel met de ondersteuning voor Windows 7. Huidige gebruikers wordt geadviseerd om over te stappen naar Windows 10. Het besturingssysteem is nog wel te gebruiken, maar vanaf nu op eigen risico.

Onveiligheden
Het einde van Windows 7 betekent dat Microsoft voor zijn besturingssysteem niet langer updates uitbrengt. Dit betekent dat bestaande lekken en onveiligheden, of problemen die later gevonden worden in het besturingssysteem, niet meer opgelost worden, in ieder geval niet meer door Microsoft zelf.

Het verhaal doet de ronde dat je deze beveiligingsproblemen kan oplossen door een goede antivirus of malware-scanner te gebruiken. Dit soort programma’s helpt bij het beschermen van problemen die je data of internetgebruik aanvallen. Ze zijn alleen niet gemaakt om je daadwerkelijke besturingssysteem te beschermen die vanaf vandaag kwetsbaar is.

Upgrade
Het wordt aangeraden om zo snel mogelijk van Windows 7 af te stappen en naar een ander besturingssysteem over te stappen. Het ligt voor de hand om over te stappen naar de nieuwste versie van het besturingssysteem van Microsoft: Windows 10. In editie 308 van PC-Active en op de site van het magazine kun je een workshop vinden die op het moment nog werkt.

Linux
Behalve Windows 10 zijn er ook alternatieve besturingssystemen. Zo kun je ervoor kiezen om de overstap te maken naar Linux. Er is voor iedereen wel een Linux-versie te vinden. Anders zou je kunnen kiezen voor ChromeOS van Google. Dit is een besturingssysteem dat zich vooral richt op online diensten zoals de online office-programma’s van Google: Docs, Sheets en Slides.