Apple heeft donderdag Nederlandse ov-informatie toegevoegd aan zijn Maps-dienst. Apple Maps bevat nu een ov-knop, waarmee gebruikers hun reis met de trein, bus, metro of tram kunnen plannen.

Nederland is een van de weinige landen wereldwijd waar de ov-informatie beschikbaar is in Apple Maps. In Europa is de functie aan Maps toegevoegd voor Berlijn, Parijs en het Verenigd Koninkrijk. De ov-dienst is te vinden onder de route-knop, waar gebruikers nu niet alleen trajecten voor de auto, te voet of taxi's kunnen vinden, maar ook voor trein, bus, tram en metro.

De functie houdt rekening met vertragingen, wat mogelijk is omdat Apple samenwerkt met de ov-bedrijven zoals de NS, Connexxion en het GVB. Apple is niet de eerste die dit soort live ov-info biedt. Google integreerde realtime informatie zoals actuele vertragingen in 2015 in zijn Maps- en Now-diensten.

Bron: tweakers.net

Tablet en smartphone

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In het eerste kwartaal van 2017 werden er in west Europa ruim 7 miljoen tablets verkocht.

Voor de eerste keer gaat de Ipad hierbij niet meer aan de leiding. De verdeling tussen de 5 grootste merken is als volgt:

  1. Samsung – 1,892 miljoen verkochte tablets (+17,9%)
  2. Apple – 1,547 miljoen verkochte tablets (-11,5%)
  3. Lenovo – 553.000 verkochte tablets (+0,5%)
  4. Acer – 301.000 verkochte tablets (+0,2%)
  5. Asus – 281.000 verkochte tablets (-14,8%)
  • Overige – 2,729 miljoen verkochte tablets 

In de maand mei is ons thema digitale gezondheidszorg.

Digitale gezondheidszorg, ook wel eHealth genoemd omvat het gebruik van informatie- en communicatie technologie ten dienste van de gezondheidszorg.
Dit omvat zowel toepassingen voor professionals in de zorg als ook toepassingen en mogelijkheden voor thuis. Een groot deel van de besproken toepassingen zijn overigens alleen weggelegd voor computer-professionals en niet voor de computerhobbyist.

We gaan het hebben over professioneel gebruik, privacy en veiligheid, data-overload, geïntegreerde zorg, wearables en zorgrobots.

Goed om te weten, wat we in de toekomst op dit gebied allemaal kunnen verwachten.

Wilt u weten of er in uw buurt een presentatie wordt gegeven, raadpleeg dan onze evenementenkalender.

Direct WhatsApp, Facebook Messenger en Telegram vanuit je browser gebruiken? Dat gaat heel eenvoudig in de nieuwste versie van de Opera Browser.

opera softwareWaarschijnlijk maak je dagelijks gebruik van Google Chrome, Edge of Safari om over het web te surfen. Vooral Google Chrome is populair, met een marktaandeel van bijna 50 procent. Opera volgt op flinke afstand, ondanks dat de browser op veel platforms beschikbaar is en regelmatig interessante nieuwe functies introduceert. Zoals bijvoorbeeld een ingebouwde adblocker en de optie om gratis en onbeperkt van een VPN gebruik te maken.

De meest recente toegevoegde handigheid is afkomstig van de experimentele Neon-browser van Opera en heeft inmiddels ook zijn weg gevonden naar de ‘normale’ variant. Als je de nieuwste versie van Opera installeert, zie je in de zijbalk niet meer alleen je bladwijzers, geschiedenis en extensies, maar ook snelkoppelingen naar je favoriete chat-apps. Door met de rechtermuisknop te klikken, kun je kiezen welke apps je wilt gebruiken, zoals WhatsApp, Facebook Messenger en Telegram.

Door op de app te klikken, kun je hem activeren en toegang geven tot de camera en microfoon van je (desktop)computer. In het geval van WhatsApp verschijnt er een QR-code in beeld, die je met de app op je iPhone scant om de webversie van de app te activeren. Bij Facebook Messenger log je in met je mailadres/telefoonnummer en wachtwoord, en bij Telegram gebruik je hiervoor je telefoonnummer. Vervolgens kun je gemakkelijk vanuit de browser alle drie de chat-apps gebruiken, zonder dat je steeds naar je telefoon hoeft te grijpen. Het enige wat je hoeft te doen, is overstappen naar een andere browser.

Bron:iphoned.nl

Facebook heeft twee nieuwe apps beschikbaar gesteld waarmee je minder data verbruikt en opslagruimte overhoudt op je mobiel. Het gaat om de apps Facebook Lite en Messenger Lite. Wat heb je er aan als gebruiker?

Facebook heeft de Lite-apps in eerste instantie ontwikkeld voor opkomende smartphonemarkten. Consumenten werken in deze landen voornamelijk met goedkopere smartphones en de verbindingen zijn minder betrouwbaar en een stuk langzamer. Hiermee zijn de Lite-apps een alternatief voor de normale Facebook-apps die nogal veel vragen van je databundel en opslagruimte op je telefoon.

Lite-apps nemen veel minder ruimte in beslag
De normale Facebook-app en Messenger-app nemen behoorlijk wat ruimte in beslag op je telefoon. Hoewel de opslagruimte op smartphones groeit, is vooral de ruimte op oudere of goedkopere telefoons schaars. Met de Lite-apps ben je veel minder ruimte op je telefoon kwijt.

De normale Facebook-app is 80 megabyte groot, maar doordat de app ook tijdelijk teksten en foto’s opslaat, groeit dit al snel door naar een paar honderd megabyte. De Lite-app is bij installatie 1 megabyte en zit na een paar dagen gebruik nog steeds onder de 10 megabyte. De normale Messenger-app is 47 megabyte (en groeit door tot minimaal 150 megabyte), terwijl de Lite-versie 4 megabyte bij installatie is (en na een paar dagen gebruik op ruim 10 megabyte).

Eerder dit jaar vroeg Radar de WhatsApp-achterban hoe je voorkomt dat je smartphone of tablet overvol raakt. Eén van de tips was het wekelijks herinstalleren van de Facebook-app. De Lite-apps zijn hiervoor dus een alternatief.

Ook Facebooken met slechter bereik
In Nederland heb je bijna overal 4G, maar toch komt het soms voor dat je weinig bereik hebt of dat je op een evenement staat waar het netwerk instabiel is. De normale Facebook- en Messenger-app kun je in die situaties niet goed gebruiken, maar de Lite-versies werken dan wel. De Facebook Lite-app verbruikt weinig data, waardoor je alsnog de updates van je vrienden langs ziet komen. Overigens worden foto’s later geladen en worden video’s op een mobiele verbinding niet automatisch geladen. Hierdoor blijven de apps toegankelijk, zelfs met een barre internetverbinding.

Waar je wel rekening mee moet houden is dat video’s in Facebook Lite op een mobiele verbinding in slechte kwaliteit worden afgespeeld. Het korrelige beeld oogt niet mooi, maar je bespaart hiermee wel veel data.

Facebook Lite: Chatten zonder Facebook Messenger
In tegenstelling tot de normale Facebook-app kun je in de Lite-versie wel chatten met vrienden, zonder dat je hier apart de Messenger-app voor hoeft te downloaden. Je kunt niet alle functies gebruiken die in Messenger zitten, maar wel de basis. Zo kun je naast het chatten, ook foto’s delen en emoji’s of stickers gebruiken.

Beperkt aantal functies in de app
De Facebook Lite- en Messenger Lite-app nemen minder opslagruimte in en ze zijn ook vriendelijker voor je databundel. Er zit echter een maar aan deze apps. De normale apps ogen een stuk rustiger en overzichtelijker. Ook bevatten de Lite-apps minder functies dan de normale app.

Zo kun je met de Messenger-app niet bellen en heb je minder mogelijkheden in de chat. De vormgeving in de normale Messenger-app is een stuk drukker. Je ziet in de normale app recente gesprekken, ongelezen berichten, verjaardagen, gedeelde dagen en wie er nu online zijn. In de Lite-app zie je alleen de meest recente chat-gesprekken in een overzicht.

Bron: avrotros.radar