Vraag:

Afgelopen weekend bezochten onze vrienden uit Keulen ons, en brachten een drone mee om te laten zien: de DJI Mavic Pro.
Wij waren meteen enthousiast, en willen ook zo'n drone hebben. Onze Keulse vrienden raadden ons de Mavic Pro aan, en de Mavic Mini (in jullie brief "Drone Kopen") af, aangezien de laatste niet zoveel mogelijkheden zou hebben: voor de Pro is een route te programmeren door enkele coördinaten op te geven, en de Mini zou dat niet kunnen. Zo kun je hele mooie opnamen maken.
Ik heb inmiddels artikelen gelezen over A1, A2, A3 en de vijf tips van HCC-Drones. Is de Mavic Pro te "zwaar" voor Nederland? Mag je die hier "zomaar" gebruiken?
Verder zag ik nog een aanbieding staan van mpb.com over zo'n Mavic Pro voor € 439,= in plaats van de nieuwwaarde van € 1099,- wat ik nogal veel vind. Is die mpb.com betrouwbaar? Of weten jullie iets tweedehands om te kopen?

Antwoord:

De Mavic Pro is niet te zwaar voor Nederland, in heel Europa gelden dezelfde eisen aan drones en vliegbewijzen om er mee te mogen vliegen. Belangrijke verschillen tussen de Mavic Mini en Mavic Pro vindt je in de twee bijlagen.
Die zitten in de vereiste opleidingen (Pro 2, Mini 1) en de toegestane mogelijkheden (alleen Mini mag vliegen boven woningen bijv.).
De nieuwe Mavic Mini 2 heeft een camera die minstens zo goed is als de Pro.
Dat voor de Pro een route is te programmeren door enkele coördinaten op te geven, is niet van belang: autonoom vliegen mag niet. In de praktijk gebruikt bijna niemand het; we raden aan eerst het zelf vliegen goed onder de knie te krijgen, voordat je op 'automaat' gaat.
De genoemde website mbp.com ken ik niet; het lijkt een Duitse bemiddelingswebsite. Dat betekent geen garantie. En dat is meteen het belangrijkste punt als je tweedehands gaat kopen.
Kijk anders nog een verder op onze website https://drones.hcc.nl/