Vraag van de dag

Vraag:

Enerzijds hebben wij altijd al een probleem om te achterhalen welk wachtwoord voor wat gebruikt wordt. Zeker nu we wachtwoorden regelmatig moeten gaan vervangen is het een regelmatig terugkomend en toenemend probleem. Zeker met het vorderen der leeftijd.
Wat dat aangaat realiseer je je dat het leven eindig is.
Daarbij realiseer je je dat de kinderen ooit digitale abonnementen moeten gaan stoppen.
Wat kunnen jullie ons aanraden om dit probleem voor de toekomst op te lossen.

Antwoord:

Ik begrijp dat het bijhouden van accounts en wachtwoorden een probleem vormen. Sommigen gebruiken hier een zogenaamde wachtwoordmanager voor. Het gebruik van deze programma's heeft voor- en nadelen.
Net als in de "papieren" wereld, sluit iedereen abonnementen af en beschermt iedereen zijn eigendommen. Ook dan zijn er personen die hierop inbreuk willen maken net als bij de computer/smartphone.
Omdat het beveiliging betreft zijn er geen eenvoudige manieren om, bijvoorbeeld voor nabestaanden, wachtwoorden te omzeilen.
Voor mij persoonlijk is de beste manier een boekje met hierin alle afspraken / contracten / accounts met details zoals gebruikersnaam en wachtwoord. Deze natuurlijk duidelijk geschreven en goed opgeborgen maar wel vindbaar voor nabestaanden.

Vraag:

In het verleden (enkele jaren geleden?) heb ik de mogelijkheid gehad om 2 e-mail adressen te beheren onder mijn account. (Ik bedoel hier uitdrukkelijk géén aliassen mee.) Ik had de ene voor mijzelf, en de andere voor mijn partner in gebruik. Nu zie ik deze mogelijkheid niet meer in de instellingen. Zie ik deze over het hoofd of is deze mogelijkheid inmiddels verdwenen?

Antwoord:

Het spijt me U te moeten melden dat die mogelijkheid niet meer bestaat.

Vraag:

Bij start PC krijg ik groot scherm:"Met windows Hello" kun je je snel aanmelden Wat moet ik hiermee, Ik kan het niet verwijderen.Ik kan alleen kiezen voor doorgaan of mij herinneren over 3 dagen,dat heb ik gedaan,en dan?

Antwoord:

Tja, Microsoft wil graag dat je een account bij hun aanmaakt en wordt steeds opdringeriger met hun aansporing. Om veilig met Windows te werken zou ik wel altijd een lokaal account (gebruikersnaam, wachtwoord) gebruiken, maar een Microsoft account is voorlopig (nog) niet nodig. Wellicht maakt Microsoft het op termijn wel verplicht.
Tot die tijd maar blijven 'uitstellen'...