Agenda

Download als een iCal bestand
Online presentatie Fotobeheer met Darktable
Maandag, 06 September 2021, 19:30 - 21:00

Iedere fotograaf met een flinke foto verzameling kent het probleem, hoe vind ik de foto terug die ik vijf jaar geleden gemaakt heb. Als je serieus met fotografie bezig bent, bedenk je meestal wel een systeem. Ook zijn er nogal wat programma’s die deze taak wat kunnen vereenvoudigen. Het mooist zijn de geïntegreerde oplossingen waarbij het bewerken en categoriseren van een foto in één en eenzelfde programma plaatsvindt.

Het open source programma Darktable heeft uitstekende gereedschappen aan boord om deze taak uit te voeren. In de presentatie Darktable Fotobeheer verkennen we de mogelijkheden die Darktable biedt. Omdat Darktable werkt met een database waarin het pad naar het fotobestand en de door de camera gegenereerde gegevens worden opgeslagen maar niet de fotobestanden zelf, gebruiken we een ander programma om de fotobestanden van de camera over te brengen naar de harde schijf. Vaak levert de fabrikant van de camera al software mee om die taak uit te voeren. Er zijn verschillende open source programma’s waarmee dat ook kan worden gedaan. En vaak bieden deze programma’s nog wat extra.

In de presentatie is voor de import van fotobestanden naar de harde schijf gebruik gemaakt van XnView Classic. Er zijn echter nog veel meer geschikte programma’s zoals Digikam, Faststone Image Viewer en Irfan View.

In de presentatie komt het importeren van fotobestanden, het hernoemen van fotobestanden, het toevoegen van metadata en het zoeken van fotobestanden op basis van de toegevoegde metadata aan bod. Uiteraard kan in het tijdsbestek van een online presentatie maar een beperkt deel van de mogelijkheden getoond worden. De presentatie is echter een goed startpunt om met Darktable aan de gang te gaan.

Deze online presentatie wordt verzorgd door onze collega's van HCC!fotovideo, waarvoor u zich hier kunt aanmelden.

Presentator is: Ab Schuurhuis, HCC Fryslân.