Geen Windows 12 in 2024, maar 24H2-update

Deel dit artikel

,

Hoewel het er op leek dat Microsoft in 2024 al Windows 12 zou uitbrengen, is dat niet het geval. Lees hier waarom niet en wat je allemaal met de 24H2 update kunt verwachten.

Er werd al langere tijd gesuggereerd dat Microsoft dit jaar het nieuwe besturingssysteem Windows 12 zou uitbrengen, zoals in dit Windows 12 artikel . Nu is echter duidelijk geworden dat in 2024 slechts een (flinke) update van Windows 11 zal verschijnen. Microsoft geeft namelijk aan dat Windows 11 versie 24H2 de jaarlijkse functie-update van dit jaar zal zijn. Insiders kunnen deze nieuwe versie testen in de Canary- en Dev-kanalen als Build 26052.

24H2 functies en updates
Veel nieuwe functies van de nieuwe Windows-update zijn inmiddels bekend geworden. Zo krijgen gebruikers updates voor de AI-assistent Copilot, toegankelijkheidsvoorzieningen, de microfoontest en bluetooth-apparaten.
Ook zal het sudo-commando, waarmee Linux-gebruikers administatorprivileges activeren, ook naar Windows komen. Deze update zorgt ervoor dat bepaalde commando’s met administratorprivileges draaien, zonder dat dat voor het hele terminalvenster moet gelden.
Daarnaast maakt Microsoft het gemakkelijker om veel bestanden te versturen. Dat doet het bedrijf door ondersteuning voor 7-zip-archieven en tarballs toe te voegen aan de bestandsverkenner. Een archief van gecomprimeerde bestanden maken wordt daardoor, meer dan nu het geval is, een stuk makkelijker. Daarnaast worden enkele veranderingen aan het SMB-protocol doorgevoerd, wat makkelijk en veiliger moet maken om bestanden te delen tussen computers.
Verder komt er ook een uitgebreidere energiebesparingsmodus. Desondanks zal Windows 11 24H2 niet louter een uitbreiding op de huidige versie vormen, maar wordt er ook in het aanbod gesnoeid. Met de nieuwe Windows-versie verdwijnen de Tips-app en Wordpad namelijk uit het besturingssysteem.
Beheerders hebben bovendien nu in de Register-editor de optie om alleen de geselecteerde sleutel en sub-sleutels te doorzoeken.
De Windows 11 24H2 update zal waarschijnlijk in september of oktober 2024 verschijnen.

Waarom geen Windows 12 in 2024?
Hoewel Microsoft dus eigenlijk al dit jaar Windows 12 zou lanceren, zal dit dus 2025 worden. Dat komt mede omdat het schijnt dat Microsoft nog lang niet alles op orde heeft om een nieuwe versie van het besturingssysteem uit te brengen.
Minstens zo belangrijk is volgens mij dat de ondersteuning voor Windows 10 eind 2025 stopt. Op 14 oktober 2025 zal Microsoft namelijk de laatste beveiligingsupdates voor Windows 10 uitbrengen en zullen alle verdere updates uitsluitend beschikbaar zijn voor Windows 11. Commercieel gezien is de periode rond 14 oktober 2025 natuurlijk het moment om computers met Windows 12 te lanceren. En dat vindt niet alleen Microsoft, maar ook computerfabrikanten als Lenovo, HP, Asus, Dell et cetera...

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!seniorenacademie

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden