images/fade/backuprestore.jpg

Vraag:

Sinds een paar dagen start de desktop op met het bureaublad en de iconen rechts onderin de taakbalk komen meteen op het beeld maar links op de taakbalk duurt het min. 2 min voor de iconen tevoorschijn komen.
Kan dit te maken hebben met een update de nieuwste is nog niet geïnstalleerd.

Antwoord:

Het opstarten van Windows en de traagheid waarmee alles te voorschijn komt is voor veel mensen een reden om de pc zo min mogelijk uit te schakelen en alleen nog maar in de slaapstand te zetten. Dat heeft bovendien als voordeel dat updates waarbij de pc opnieuw opgestart moet worden 's nacht plaatsvinden, buiten de normale gebruikstijden. Het energieverbruik van een moderne computer in slaapstand is minimaal.

Het is inderdaad mogelijk dat na een update de volgorde waarin processen opgestart worden verandert waardoor eerst "onzichtbare" services worden gestart (het delen van video's, foto's en muziek door WMP is een beruchte) vóór de desktop volledig is opgebouwd. Het vergt nogal wat uitzoek- en experimenteerwerk om erachter te komen wie precies de boosdoener is. Een artikel hierover vind u hier: https://computertotaal.nl/artikelen/pc/opstartprogrammas-wijzigen-in-windows-10/

Andere opties zijn heel wat bewerkelijker en daarbij moet u stevig in de computerschoenen staan om ze zelf aan te durven. Misschien heeft u iemand in de buurt met wie u de volgende mogelijkheden door kunt nemen?

Als uw pc al enige jaartjes meegaat zou een schone installatie veel kunnen verbeteren. U moet dan wel een goede backup van al uw data hebben en u moet alle software opnieuw installeren, dus alle licentiecodes en wachtwoorden moeten voorhanden zijn.

Nog meer helpt het de pc veel sneller te maken met een SSD, als die er nog niet in zit. Bij het opstarten is de traagheid van de harddisk meestal hét grote probleem. Een SSD maakt, afhankelijk van het type, alles minstens tien maal sneller. Het hangt van het type moederbord in uw pc af welk type SSD bruikbaar is.