Je pakket bezorgen.

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar,daarom een senior met de duimen omhoog op de foto

PostNL heeft in de afgelopen jaren allerlei verschillende methoden geïntroduceerd om te zorgen dat de bezorgers niet met pakketjes blijven rondrijden, maar ze ook daadwerkelijk op het juiste adres worden afgeleverd. Sommige bezorgers zijn een beetje te fanatiek en gooien pakketjes in de kliko of zetten ze gewoon voor de deur, maar over het algemeen werken er veel professionals bij PostNL en hebben die het onder andere mogelijk gemaakt voor mensen om gebruik te maken van pakketkluizen, van leveren bij de buren, enzovoort. Nu komt daar iets nieuws bij: Pakketmaatje.

Pakketmaatje

Pakketmaatje, je zou denken dat dat je bezorger is, maar dat is niet het geval. Je Pakketmaatje is een bekende van je, bijvoorbeeld een buurvrouw of een vriend die dichtbij woont. Je wijst zelf iemand toe en diegene krijgt dan inzicht in alle pakketjes die je op jouw adres ontvangt onder jouw naam. Het idee daarbij is dat als jij niet thuis bent, je Pakketmaatje er eventueel voor kan kiezen om je pakketje aan te nemen.

Het is een handige mogelijkheid voor bijvoorbeeld studentenhuizen, waar mensen verschillende bellen hebben en er daardoor soms veel pakketjes worden gemist. Door je huisgenoten je Pakketmaatjes te maken, is dat hopelijk wat minder vaak het geval. Ze weten dat je die dag een pakketje verwacht en kunnen daar dus rekening mee houden. Pakketmaatje ben je pas als iemand jou aanmerkt als maatje. Dat kan diegene doen in de app van PostNL. Vervolgens krijg je een e-mail en kun je ermee akkoord gaan Pakketmaatjes te worden.

PostNL

Overigens werkt het niet meteen twee kanten op: dus als iemand anders jou aanmerkt als Pakketmaatje en jij akkoord bent, dan is het niet zo dat die persoon dan jouw pakketjes kan zien in de PostNL-app: wil je dat wel, dan moet je diegene als Pakketmaatje aanmerken. We herhalen het nog maar even: die persoon weet dan van al je pakketjes. Je kunt niet zeggen dat bepaalde pakketjes ‘verstopt’ moeten worden voor die persoon. Dus koop jij net een cadeautje voor hem of haar en heeft hij of zij laten vallen een Fjällräven-rugzak te willen, ja als je die direct via Fjällräven besteld dan kan dat wel erg opvallen.

Het idee van Pakketmaatje is dus zorgen dat pakketjes vaker kunnen worden bezorgd. Dat scheelt de pakketbezorger en de ontvanger weer, naast dat het duurzamer is dan wanneer het pakket weer meegaat. Wil je iemand niet meer als Pakketmaatje aanmerken of niet meer de pakketjes van iemand anders zien, dan kun je dat gewoon aangeven en is het uit de app.

Buddysysteem

Zou zo’n buddysysteem goed kunnen werken? Mensen die niet vaak pakketjes krijgen kunnen er profijt van hebben, al is het tegenwoordig ook wel heel makkelijk om pakketjes op een bepaald moment te laten bezorgen waarop je zelf waarschijnlijk wel thuis bent, of de duurzamere manier kiezen en het bij een pakketpunt laten brengen om het later als het jou uitkomt op te halen. We zetten dus wel wat vraagtekens bij dit systeem. Maar, aan de andere kant: wij wonen ook niet in een studentenhuis. Plus: als er maar een paar pakketjes mee ‘gered’ zijn, dan is het een succesvol initiatief.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!seniorenacademie

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden